NRK Meny
Normal

Klimabøller kastes i bur

I rom som ligner på hundebur, med en enkel benk, skal politiet sette arresterte demonstranter under klimatoppmøtet i Københanvn.

Hund i bur

Illustrasjonsbilde: Hunden skal ut, klimabøllene inn.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

København fengsel

København fengsel blir ikke stort nok til å huse demonstranter som politiet frykter må i arresten.

Foto: EVN

I noen eldre lagerbygninger i Valby utenfor København har politiet plassert 37 burlignende rom. Disse har plass til 346 personer. Her skal politiet plassere det de kaller for «klimabøller» under klimatoppmøtet fra 7. til 18. desember.

2000 nordmenn reiser til København for å demonstrere . Noen av disse kan risikere å havne i disse burene, dersom politiet synes de ikke følger reglene.

Tilsammen regner politiet i København med over 200 000 tilreisende til København i løpet av klimatoppmøtet.

Ikke hundebur

- Jeg synes absolutt ikke det ligner på bur i en hundekennel. Det brukes nettinglignende vegger slik at vi kan se gjennom hvert rom, og holde et godt øye med dem. Det er på grunn av fangenes og vaktenes sikkerhet, sier visepolitimester Rasmus Bernt Skovsgaard til Ekstrabladet.dk .

Det minste rommet er 16,5 kvadratmeter stort, mens det største er 23 kvadratmeter. I hvert rom er det plass til mellom åtte og ti bråkmakere.

Det er adgang til vann og toalett. Men først etter seks timer i buret, får de pågrepne noe å spise.

- De som bli satt inn kan få utlevert liggeunderlag og teppe. Det vil også være lege til stede hele tiden, forteller Morten Buch i Københavnpolitiet.

Gjeninnfører grensekontroll

Politiet i Danmark gjeninnfører også grensekontroll ved landegrensense, flyplassene og fergekaiene. Planen er at strengere kontroll skal holde de verste bråkmakerne borte fra konferansen.

- Det er ikke snakk om en fullstendig grensekontroll ved de indre grensene. Kontrollen vil bli gjennomført situasjonsbestemt og som en målrettet kontroll som har som hensikt å sikre at FNs klimakonferanse avvikles i god ro og orden, skriver Rigspolitiet i en pressemelding.

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.