Hopp til innhold

Klima-arrestasjoner for retten

Domsstolen skal avgjøre om politiets massearrestasjoner under klimademonstrasjonene i København var lovlige.

Arrresterte demonstranter

Arrresterte demonstranter i København i helgen.

Foto: Christian Charisius / Scanpix/AP

CO₂ i atmosfæren
420.2 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02°C
Les mer  om klima

For første gang i Danmark skal retten ta stilling til hvor grensen går for politiets rett til bruk av såkalt preventiv frihetsberøvelse.

Det skjer i kjølvannet av tilsammen 1300 pågripelser av demonstranter og aktivister,som politiet har gjennomført de siste tre døgnene under klimatoppmøtet i København.

LES: Dette er klimaforhandlingene 2009

LES: Maktdemonstrasjon i København

LES: Norske studenter fanget av politiet

Går rettens vei

Flere av dem som ble pågrepet lørdag er klare til å gå rettens vei for å finne ut om politiet handlet korrekt. En av dem er 19 år gamle Rasmus Bro Clemmensen fra Ålborg.

- Jeg håper det kommer frem at politiet har brukt urimelige metoder i en fredelig demonstrasjon, sier Clemmensen til den danske avisen Politiken.dk .

Justisminister Brian Mikkelsen ser frem til rettssakene.

- Det at folk kan gå rettens vei viser styrken i vårt system, sier han.

Også den øverste ansvarlige for politiets innsatsstyrkeønsker rettssaker velkommen.

- Folk skal naturligvis benytte sin rett, dersom de føler seg krenket, sier politidirektør Johan Reimann i Københavnspolitiet.

Arresten i Valby

Arresten i Valby med 37 metallbur med plass til opptil ti personer.

Foto: Noergaard Larsen / Scanpix/Reuters

Jussprofessor Jørn Vestergaard sier til avisen at utfall i en eventuell rettssak vil skape presedens for eventuelle arrestasjoner under demonstrasjoner i fremtiden.

LES: Opptøyer i København - 900 demonstranter arrestert

Opprør i fengselet

I går var det opptøyer i arresten der flere av de pågrepne ble holdt. En celle med ti personer ble ødelagt, og flere av kom seg løs fra cellen som minner om bur.

- De rev løs en benk som de brukte til å hamre på veggene med. Vi måtte bruke pepperspray for å få kontroll på dem, sier politiets pressetalsmann Henrik Suhr til den danske avisen Ekstra Bladet .

Sprayen spredte seg til flere av de andre cellene, og politiet har beklaget at peppersprayen rammet andre enn de den var tiltenkt.