Klima-arrestasjoner for retten

Domsstolen skal avgjøre om politiets massearrestasjoner under klimademonstrasjonene i København var lovlige.

Arrresterte demonstranter

Arrresterte demonstranter i København i helgen.

Foto: Christian Charisius / Scanpix/AP

For første gang i Danmark skal retten ta stilling til hvor grensen går for politiets rett til bruk av såkalt preventiv frihetsberøvelse.

Det skjer i kjølvannet av tilsammen 1300 pågripelser av demonstranter og aktivister,som politiet har gjennomført de siste tre døgnene under klimatoppmøtet i København.

LES: Dette er klimaforhandlingene 2009

LES: Maktdemonstrasjon i København

LES: Norske studenter fanget av politiet

Går rettens vei

Flere av dem som ble pågrepet lørdag er klare til å gå rettens vei for å finne ut om politiet handlet korrekt. En av dem er 19 år gamle Rasmus Bro Clemmensen fra Ålborg.

- Jeg håper det kommer frem at politiet har brukt urimelige metoder i en fredelig demonstrasjon, sier Clemmensen til den danske avisen Politiken.dk .

Justisminister Brian Mikkelsen ser frem til rettssakene.

- Det at folk kan gå rettens vei viser styrken i vårt system, sier han.

Også den øverste ansvarlige for politiets innsatsstyrkeønsker rettssaker velkommen.

- Folk skal naturligvis benytte sin rett, dersom de føler seg krenket, sier politidirektør Johan Reimann i Københavnspolitiet.

Arresten i Valby

Arresten i Valby med 37 metallbur med plass til opptil ti personer.

Foto: Noergaard Larsen / Scanpix/Reuters

Jussprofessor Jørn Vestergaard sier til avisen at utfall i en eventuell rettssak vil skape presedens for eventuelle arrestasjoner under demonstrasjoner i fremtiden.

LES: Opptøyer i København - 900 demonstranter arrestert

Opprør i fengselet

I går var det opptøyer i arresten der flere av de pågrepne ble holdt. En celle med ti personer ble ødelagt, og flere av kom seg løs fra cellen som minner om bur.

- De rev løs en benk som de brukte til å hamre på veggene med. Vi måtte bruke pepperspray for å få kontroll på dem, sier politiets pressetalsmann Henrik Suhr til den danske avisen Ekstra Bladet .

Sprayen spredte seg til flere av de andre cellene, og politiet har beklaget at peppersprayen rammet andre enn de den var tiltenkt.

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.