- Løsningene ligger hos folket

- Det er folket og ikke staten som har løsningene på klimaproblemene, sa Arnold Schwarzenegger på klimatoppmøtet i København i dag.

Video nsps_upload_2009_12_15_16_32_11_1526.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se video.

Kristin Granbo byline
Foto: Astrid Rommetveit / NRK

- Jeg har vært her før, fortalte Californias guvernør Arnold Schwarzenegger.

En, som alltid, avslappet guvernør innledet foredraget med å fortelle om sine tidligere turer til Danmark.

- Jeg har vært her for bodybuilding og for trening, sa han.

Men i dag var han på et annet oppdrag. Sammen med guvernøren fra São Paulo holdt han en presentasjon for et knippe journalister, delegater og andre ved Bella Center i København.

California som eksempel

Under Schwarzenegger som guvernør har California, verdens åttende største økonomi, ivret for strengere klimatiltak enn sentralmyndighetene i Washington.

Delstaten har, sammen med flere andre amerikanske stater og byer, satt igang tiltak som skal gi kutt i klimagassutslippene. Imens har den amerikanske kongressen vært trege med å vedta lignende tiltak på det nasjonale nivået.

- California har vist at en regional myndighet kan være en pådriver til endring på nasjonalt nivå, sa guvernøren, og fortsatte:

- Jeg oppfordrer alle verdens ledere her i København til å slippe fri makten under det nasjonale nivået til å hjelpe oss med å skape et miljø vi med stolthet kan gi videre til våre barn og barnebarn.

I går dannet Schwarzenegger, sammen med regioner i Canada, Nigeria, Frankrike og Algerie en koalisjon for å få fart på resultatene fra klimatoppmøtet i København.

Schwarzenegger sa at koalisjonens medlemmer vil presse sine nasjonale regjeringer til å forplikte seg til raskere og sterkere forpliktelser for å bekjempe klimaendringene.

- Ikke nok fokus på vanlige folk

På spørsmål om hva han trodde kom ut av klimatoppmøtet, svarte Schwarzenegger at han ikke trodde på en konkret avtale.

- Det kommer an på hva definisjonen av en avtale er, men jeg tror det viktigste her er at vi kommer oss fremover. Jeg tror ikke noen land kommer hit for å få i stand en endelig avtale, sier han.

Han passet på å skryte av president Barack Obama, som i følge Schwarzenegger nå beveger seg i riktig retning når det gjelder å bekjempe global oppvarming.

Schwarzenegger sa også at han er litt kritisk til hvordan klimamøtet fokuserer på politiske ledere, og glemmer vanlige folk.

- Denne konferansen snakker ikke nok om vanlige folk, om hva de kan gjøre for å få dette til. Løsningene ligger hos folket og ikke hos staten. Det er det som er viktig for meg å fokusere på, sa han.

Californias guvernør Arnold Schwarzenegger i København

Guvernør Arnold Schwarzenegger forlater hotellet sitt i København tirsdag morgen.

Foto: Claus Bech / Scanpix/Reuters

- Ikke den eneste med aksent

- Det er veldig fint å være på denne konferansen. For jeg er ikke den eneste med aksent!

Schwarzenegger brukte en stor del av sin tid på podiet i dag på å takke alle sine medarbeidere som hadde reist med ham til Danmark. Han takket også FN for arrangementet.

Men han la allikevel vekt på at han tror det er det folkelige engasjementet som vil utgjøre en effekt under konferansen.

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.