NRK Meny
Normal

Japan kunngjør nye klimamål

Japans påtroppende statsminister Yukio Hatoyama sier at Japan har som mål å kutte klimagassutslipp med 25 prosent innen 2020 sammenlignet med nivået i 1990.

Yukio Hatoyama

Påtroppende statsminister Yukio Hatoyama.

Foto: Toru Hanai / REUTERS

Det er imidlertid en forutsetning om at det oppnås enighet om en internasjonal klimaavtale hvor de andre store utslippsnasjoner også forplikter seg til å redusere sine utslipp, opplyste Hatoyama på en klimakonferanse i Tokyo i dag.

Hatoyama gjorde det klart at Japan vil be andre utslippsnasjoner om sette seg høye klimamål.

– Klimaendringer kan ikke bli stanset om det bare er vårt land som setter et mål om reduksjon, sa Hatoyama på konferansen.

Skjerper klimapolitikken

Det nye klimamålet er begynnelsen på det som kan bli en langt mer aggressiv klimapolitikk fra Japans side.

Senest i juni i år kunngjorde den avtroppende regjeringen at Japan hadde som mål å kun redusere klimautslippene med 8 prosent innen 2020 sammenlignet med 1990-nivået.

Lanseres på klimakonferanse

Japan vil lansere sitt nye klimamål på den internasjonale klimakonferansen i København i desember. Målet her vil bli å få på plass en ny klimaavtale som kan erstatte Kyoto-avtalen når den utløper i 2012.

Hatoyama som etter planen ta over statsministerposten 16. september, kan vente seg kraftig motstand fra japansk industri over det nye klimamålet.

LES: - Skal ikke være arrogant

Japan har verdens andre største økonomi og kommer på femteplass blant verdens største utslippsnasjoner.

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.