NRK Meny
Normal

Ingen store steg i Rio-toppmøtet

FN-toppmøtet i Brasil ble avsluttet i kveld. Utviklingsminister Heikki Holmås er skuffet over at det ikke ble tatt flere store steg framover, men han sier at møtet likevel gav flere konkrete resultat.

Rio+20

SE VIDEO: Kritikere kaller toppmøtet i Rio en katastrofe. Heiki Holmås er skuffet over at nødvendige, store skritt ikke ble tatt.

De siste rapportene skal sendes hjem. Toppmøtet her i Rio de Janeiro er snart historie.

50.000 mennesker fra hele verden deltok på det største FN-toppmøtet som er gjennomført noensinne.

De nye økonomiske stormaktene som Brasil, Kina og India satt sitt stempel på forhandlingene under Rio+20-toppmøtet om bærekraftig utvikling.

Ingen bindende avtaler

En rekke ungdommer fra flere norske organisasjoner har fulgt møtet. En av disse er Kasper Landmark som er delegasjonsleder for KFUM-KFUM Global. han mener at det ikke har kommet noe som helst konkret ut av toppmøtet

– Det er vage dokumenter og ingen bindende avtaler. Man har slått fast det man har vært enig om veldig lenge, sier Landmark til NRK.

– Så har det skjedd en del når det gjelde helse og jordbruk. Det at vi anerkjenner retten til mat for eksempel, er noen viktige skritt vi trenger å ta for å sikre matsikkerhet i verden, sier Mari Gjengedal som er leder i Spires matutvalg.

Rio-toppmøtet

Norske ungdommer fra flere organisasjoner fulgte FN-toppmøtet i Rio.

Foto: Eivind Molde / NRK

– Har ikke tatt noen store skritt

I ettermiddag oppsummerte lederen for den norske delegasjonen - utviklingsminister Heikki Holmås - Rio-møtet:

– Vi har lagt frem en veldig ambisiøs plan for å sørge for at folk får næringsrik mat. Det kan bekjempe sult i verden, og avskaffe den. Vi har lagt frem konkrete planer for å stoppe overfiske her i verden. Her er vi med på å dra hovedlasset for å få til det, forteller Holmås til NRK.

Heiki Holmås

Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) i regnskogen i Amazonas i Brasil.

Foto: Eivind Molde / NRK

Han sier at det er lagt penger på bordet for disse planene. Amerikanerne bidrar med to milliarder dollar og Norge med 850 millioner kroner for å skaffe folk fornybar strøm.

– Enkelte mener at dette møtet i Rio har vært en katastrofe. Hva synes du om det?

– Det som er ille er at vi ikke har tatt store skritt fremover, og det er nødvendig å gjøre.

Det er 20 år siden det første FN-toppmøtet i Rio. Så spørs det hva som er status når det har gått nye 20 år.

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.