Ingen store steg i Rio-toppmøtet

FN-toppmøtet i Brasil ble avsluttet i kveld. Utviklingsminister Heikki Holmås er skuffet over at det ikke ble tatt flere store steg framover, men han sier at møtet likevel gav flere konkrete resultat.

Rio+20

SE VIDEO: Kritikere kaller toppmøtet i Rio en katastrofe. Heiki Holmås er skuffet over at nødvendige, store skritt ikke ble tatt.

De siste rapportene skal sendes hjem. Toppmøtet her i Rio de Janeiro er snart historie.

50.000 mennesker fra hele verden deltok på det største FN-toppmøtet som er gjennomført noensinne.

De nye økonomiske stormaktene som Brasil, Kina og India satt sitt stempel på forhandlingene under Rio+20-toppmøtet om bærekraftig utvikling.

Ingen bindende avtaler

En rekke ungdommer fra flere norske organisasjoner har fulgt møtet. En av disse er Kasper Landmark som er delegasjonsleder for KFUM-KFUM Global. han mener at det ikke har kommet noe som helst konkret ut av toppmøtet

– Det er vage dokumenter og ingen bindende avtaler. Man har slått fast det man har vært enig om veldig lenge, sier Landmark til NRK.

– Så har det skjedd en del når det gjelde helse og jordbruk. Det at vi anerkjenner retten til mat for eksempel, er noen viktige skritt vi trenger å ta for å sikre matsikkerhet i verden, sier Mari Gjengedal som er leder i Spires matutvalg.

Rio-toppmøtet

Norske ungdommer fra flere organisasjoner fulgte FN-toppmøtet i Rio.

Foto: Eivind Molde / NRK

– Har ikke tatt noen store skritt

I ettermiddag oppsummerte lederen for den norske delegasjonen - utviklingsminister Heikki Holmås - Rio-møtet:

– Vi har lagt frem en veldig ambisiøs plan for å sørge for at folk får næringsrik mat. Det kan bekjempe sult i verden, og avskaffe den. Vi har lagt frem konkrete planer for å stoppe overfiske her i verden. Her er vi med på å dra hovedlasset for å få til det, forteller Holmås til NRK.

Heiki Holmås

Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) i regnskogen i Amazonas i Brasil.

Foto: Eivind Molde / NRK

Han sier at det er lagt penger på bordet for disse planene. Amerikanerne bidrar med to milliarder dollar og Norge med 850 millioner kroner for å skaffe folk fornybar strøm.

– Enkelte mener at dette møtet i Rio har vært en katastrofe. Hva synes du om det?

– Det som er ille er at vi ikke har tatt store skritt fremover, og det er nødvendig å gjøre.

Det er 20 år siden det første FN-toppmøtet i Rio. Så spørs det hva som er status når det har gått nye 20 år.