NRK Meny
Normal

India nekter å binde seg til juridisk avtale

India snakker i klartekst forut for klimatoppmøtet i København. De ønsker ingen juridiske klimabånd.

En trio auto-rickshaws på en travel vei i Bangalore

En trio auto-rickshaws på en travel vei i Bangalore.

Foto: Dibyangshu Sarkar / Scanpix/AFP

– India kommer ikke til å godta en juridisk bindende kuttavtale, eller et toppår for mål ved toppmøtet i Købanhavn, sa miljøminister Jairam Ramesh i dag.

Første kuttplaner

Inderne kom i går med sine første konkrete kuttplaner for klimagassutslippene. Disse går ikke direkte på utslippskutt, men på reduksjon av karbonintensiteten.

De ønsker å redusere karbonintensiteten med 24 prosent fra 2005-nivå innen 2020.

Les mer: India følger opp Kinas klimaløfter

Dette er på linje med de reduksjonene Kina annonserte for en uke siden .

– Aksepterer ikke juridisk avtale

– Det er ikke spørsmål om at India skal akseptere juridisk bindende utslippskutt, fortalte han det indiske parlamentet da han i dag la ut om planene for forhandlingsprosessen i den danske hovedstaden.

India opplyser imidlertid om at de kan godta internasjonal kontroll over sine utslippskutt dersom det er støttet opp med finansiering og teknologi-overføring fra industrilandene.

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.