NRK Meny
Normal

India følger opp Kinas klimaløfter

India kan redusere sin karbonintensitet med 24 prosent fra 2005-nivået innen 2020, ifølge landets første konkrete kuttplaner for klimagassutslippene.

Biltrafikk i Mumbai, India

India kommer for første gang med konkrete planer for kutt i klimagassutslippene. Inderne bruker samme mål på klimagassutslippene som kineserne gjorde i forrige uke, karbonintensitet.

Foto: Arko Datta (INDIA TRANSPORT ENVIRONMENT) / Scanpix/Reuters

Tallet kommer fra indiske myndigheter, melder Reuters.

Karbonintensitet er et mål på utslipp av klimagasser per produserte enhet i et land.

Det er første gang India kommer med konkrete utslippsforpliktelser foran de avgjørende forhandlingene i København neste uke.

Kina brukte også karbonintensitet som mål da de forrige uke kom med sine første kuttlovnader .

37 prosent innen 2030

Innen 2030 antar indiske myndigheter at landet kan nå et kutt i karbonutslippene på 37 prosent, sammenlignet med 2005-nivået.

Beregningene kommer etter analyser fra ulike indiske departementer.

Sannsynligvis vil kuttmålet India presenterer på neste ukes klimatoppmøtet i København være et anslag for et visst mellomrom, fremfor et spesifikt tall, ifølge en høytstående talsperson for myndighetene i landet.

Kilder hos myndighetene sier Indias miljøvernminister Jairam Ramesh vil komme med en uttalelse i nasjonalforsamlingen torsdag, hvor han vil komme med målene.

Tredobler likevel utslipp neste 20 år

Samtidig som myndighetene lover kutt, viser nye fremskrivninger at Indias utslipp av klimagasser per innbygger vil bli tredoblet innen 2030 .

Indias utslipp av klimagasser per person er blant de laveste i verden, men på grunn av sin store befolkning er det likevel blant de landene i verden som har de største samlede utslippene.

Inderne har gjort det klart at bindende utslippsmål vil være uforenlig med målet om økonomisk vekst og utvikling i landet.

Selda Ekiz om temperatur og co2 siste 800 000 år.
Hvorfor gjør vi så lite når vi vet så mye? Per Espen Stoknes er klimapsykolog ved BI. Han viser hvilke mekanismer det er i oss som gjør oss til klimasinker, selv om vi vet bedre. 
Episode 1:10 Distanse. Det skjer ikke meg.