NRK Meny
Normal

- Dette er "top secret"!

Venezuelas president Hugo Chavez slaktet i dag både prosessen, avtaleutkastene og kapitalismen da han talte i København.

Hugo Chavez i København

Venezuelas president Hugo Chavez på talerstolen i København.

Foto: Ints Kalnins / Scanpix/Reuters

Kristin Granbo byline
Foto: Astrid Rommetveit / NRK

- Det går et spøkelse rundt i gatene av København. Ingen ønsker å gi det et navn - men spøkelset er kapitalismen! Sa en opphisset Hugo Chavez da han fikk sine tilmålte minutter.

120 statsledere skal innen i morgen være ankommet den danske hovedstaden, og flere fikk i dag ta plass på podiet og ytre sine ønsker for de siste dagene av konferansen.

- Hva kan vi forvente?

Venezuelas president Hugo Chavez begynte talen med å kritisere tekstene som er varslet fra det danske formannskapet i dag.

- Teksten som er presentert er hverken demokratisk eller inkluderende, og jeg ønsker å legge til - den er "top secret"!

Chavez la til at han ikke tror noen egentlig kjenner til innholdet i dokumentet.

- Men hva annet kan vi forvente? fortsatte han.

- Er ikke dette realiteten. Lever vi virkelig i en demokratisk verden? Nei. Det finnes ikke demokrati i denne verden, sa Chavez.

Chavez mante til systemskifte ved konferansen.

- La oss endre systemet, deretter kan vi prøve å endre klimaet.

De rike ødelegger planeten. Kanskje tror de at de er på vei til en annen når de har ødelagt denne. Men jeg kan ikke se noen i horisonten!

Hugo Chavez
Video nsps_upload_2009_12_17_20_13_32_1774.jpg

Se talen Chavez holdt på klimakonferansen

Mante til lavere forbruk

Chavez brukte taletiden sin på å fokusere på ulikhetene i verden.

- Vi må konsumere mindre, og vi er veldig ulike midt oppe i alt dette. De 500 rikeste personene i verden tjener mer enn de 460 millioner fattigste, sa Chavez.

Han mente også at det er feil at man forventer det samme av USA og Kina.

- USA har rundt 300 millioner innbyggere, Kina har omtrent fem ganger mer. Man kan ikke be disse landene om å gjennomføre de samme tiltakene.

- Jorda trenger ikke oss

- Vi har diskutert dette i to år nå, og hele veien har Kyoto vært en del av avtalen. Men til tross for dette, beveger vi oss ikke nærmere noen avtale i København.

Chavez la til at Venezuela ikke ønsker å akseptere en annen avtale enn den som kommer ut av Kyotosporet ved konferansen.

- Grunnen til at vi ikke kommer nærmere noen avtale i København er holdningen, og mangel på vilje fra de rikeste. Men ikke bli fornærmet! Jeg ønsker å diskutere. Og vi kan bare løse dette sammen.

Chavez mente at man må endre retning.

- Vi kan ikke fortsette på dette viset. Menneskeheten vil forsvinne. Jorda trenger ikke oss, men vi trenger den. Så la ikke dette bli gravsteinen til menneskeheten, avsluttet Chavez.

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.