Hopp til innhold

Holder regjeringsmøte under vann

Maldivenes president tar i bruk nye midler for å vise sin desperasjon til verdens ledere forut for klimatoppmøtet i København i desember.

Maldivenes ministere skal under vann

Maldivenes ministere skal under vann for å vise verden sin bekymring.

Foto: Maldivian President's Office / Scanpix/AFP

CO₂ i atmosfæren
419 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02 °C
Les mer  om klima

Mohamed Nasheed har nå lagt opp til et regjeringsmøte under vann, og har oppfordret alle sine ministere om å legge seg i dykke-treninga forut for det spesielle stuntet.

Møtet, som skal holdes seks meter under havoverflaten, skal ende i et lovutkast som oppfordrer alle verdens land til å kutte i klimagassutslippene.

Verdens første karbon-nøytrale stat

Forsvarsministeren på Maldivene, Ameen Faisel

Forsvarsminister Ameen Faisel øver seg på dykkingen forut for regjeringsmøtet.

Foto: Maldivian President's Office / Scanpix/AFP

Presidenten, som allerede er en kvalifisert dykker, har ikke selv tatt del i treningstimene sammen med de andre regjeringsmedlemmene forut for 17. oktober - når møtet er planlagt holdt.

President Nasheed har siden han ble valgt til stillingen i fjor gjort klimatiltak til en av hans høyeste prioriteringer. Han har allerede lagt fram planer om å gjøre Maldivene til verdens første karbon-nøytrale stat innen de neste ti årene.

Nasheed har advart om at hele nasjonen kan være nødt til å finne seg et nytt hjem. Han har derfor opprettet et fond for å etablere alternative landeområder i Sri Lanka, India eller Australia for de omtrent 330 000 innbyggerne på øyene.

80 prosent av landemassen, som består av 1200 atoller, eller koralløyer, befinner seg under én-metersgrensen over havoverflaten .

Øygruppen Maldivene i Indiahavet er truet av et økende havnivå

Øygruppen Maldivene i Indiahavet er truet av et økende havnivå.

Foto: SANKA VIDANAGAMA / AFP

– Vil gjøre øyene ubeboelig

Verden fikk for alvor øynene opp for havstigningen da øygruppen i Indiahavet kunne dokumentere menneskeskapte ødeleggelser på øyene.

I 2007 advarte FNs klimapanel om at en havstigning på mellom 18 og 59 centimeter innen 2100 ville gjøre hele Maldivene mer eller mindre ubeboelig.

Se: Schrödingers katt: På Maldivene

Les også: WWF: Maldivene drukner

– Folket er redde

– Folket er redde, sa inderen Rajendra Pachauri som ledet FNs klimapanel i 2006.

– På Maldivene, i Bangladesh, på Tonga-øyene, Kiribati og i andre lavtliggende land og øyer. De lever i stadig angst og teller sine dager fordi de ikke vet når havet kommer til å bli drukne dem og landet deres. Verden må forstå deres desperasjon.

17. oktober ønsker regjeringen i landet å sende det viktige budskapet til verdens ledere, og håper det vil synke inn før det avgjørende klimatoppmøtet i København i desember.

Les mer: Dette er de fem mest dødelige klimaendringene

Les også: Norge er best rustet for klimaendringene

Og: Hvem mener hva i klimadebatten?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.