Hopp til innhold

– En kollaps er bedre for planeten

Han er en av verdens mest omtalte klimaforskere. Dr. James Hansen mener en mulig avtale i København vil være katastrofal.

Klimaforsker Dr James Hansen poserer ved graven "Climate Change, a Matter Of Life Or Death"

Klimaforsker Dr James Hansen poserer ved graven 'Climate Change, a Matter Of Life Or Death' i Coventry i England.

Foto: Carl de Souza / Scanpix/AFP

Hansen mener forhandlingene og nedtegningene er så fulle av hull og feil at han mener det vil være bedre for jorda om klimatoppmøtet i København ender i kollaps - og at man begynner helt på nytt, skriver avisa The Guardian .

Hansen skjøt startskuddet

Hansen presenterte i 1988 sine resultater for Kongressen, der han påpekte at de menneskeskapte klimaendringene nå utgjorde en trussel. Dette blir av mange regnet som startskuddet for klimadebatten.

Talen i '88 ble etterfulgt av avisoverskriften «Hansen mot verden». Men funnene er i dag bredt anerkjent - og det er nå vitenskapelig enighet om at menneskenes CO2-utslipp er med på å varme kloden.

Det spørs allikevel om denne ukens uttalelser vil vekke liknende reaksjoner.

– Bedre å starte «fra scratch»

Hansen sier til The Guardian at han mener en avtale som muligens kommer ut av København-toppmøtet vil være såpass mangelfull, at det vil være bedre å begynne helt fra begynnelsen av.

– Jeg synes det er bedre at det ikke skjer hvis folk tenker at vi da er på rett vei - for denne veien er katastrofal, sier Hansen som leder NASAs Goddard Institute for romforskning i New York.

Motsetter seg kvotehandel

Hansen motsetter seg spesielt planen om kvotehandel - der kvoter for å forurense kan kjøpes og selges.

Dette er blant annet sett på av EU som den mest effektive måten å kutte i utslipp og forflytte seg til en ny, ren energi-økonomi.

– Dersom avtalen blir en Kyoto-lignende protokoll vil folk bruke år på å forstå hva nedtegningene egentlig betyr, sier Hansen.

LES: Dette er klimaforhandlingene 2009

Smeltende is
Foto: Jostein Bakke/UiB

– Som med slaveri eller nazisme

Hansen, som har brukt mye tid på å opplyse politikerne om grunnene til global oppvarming og tiltak mot fenomenet, er kritisk til både president Barack Obama og miljøforkjemperen Al Gore. Han mener politikerne har mislyktes i å møte den største moralske utfordringen i vår tid.

– Hele tilnærmingen er så fundamentalt feil, at det er bedre å re-evaluere situasjonen.

Forskeren mener alle de kompromiss som herjer i den politiske verden, ikke har noe i klimadebatten å gjøre.

– Dette er på linje med utfordringene som møtte Abraham Lincoln med slaveri, eller nazismen som måtte håndteres av Winston Churchill. Man kan ikke inngå kompromiss rundt disse temaene. Du kan for eksempel ikke si «la oss redusere slaveri, vi kan finne et kompromiss og redusere det med 50 eller 40 prosent».

Bush tvang Hansen tilbake

Direktør for GISS, Dr James Hansen

Direktør for GISS, Dr James Hansen.

Foto: Carl de Souza / Scanpix/AFP

Etter å ha holdt seg borte fra offentligheten det meste av 90-tallet, følte Hansen seg tvunget til å gjeninnta posisjonen under Bush-administrasjonen.

De økende utsiktene for tørke, oversvømmelser, sult og druknede byer som ble foreslått av forskerne - gjenopptok hans interesse.

Hansen har inntatt en ledende posisjon i kampanjene mot den enorme kullindustrien, som står for de verste klimagassutslippene sammenlignet med andre energikilder.

Industrien ligger mye til grunn for amerikanernes dvelende tilnærming til en nasjonal klimalov.

– Vi må ikke gi opp

Til tross for den siste ukens uttalelser legger han til at han fortsatt har håp.

– Det kan hende vi allerede har bundet oss til en havøkning i framtiden på en meter eller mer , men det betyr allikevel ikke at man skal gi opp.

– Dersom vi gjør det kan man plutselig stå overfor utsikter om en økning på titalls meter. Jeg synes derfor det er helt feil at folk mener «siden vi har passert vippepunktet, så er det for sent».

– Man vil vel uansett prøve å minimalisere skadene, avslutter Hansen.

FNs klimatoppmøte i København, COP15, starter mandag i neste uke og varer til 18. desember.

ALT OM KLIMATOPPMØTET