Hopp til innhold

- Dere nordmenn er for beskjedne

- Dersom jeg ser for meg ett land som kan nå fram i klimakampen, så er det Norge, sa Sir Bob Geldof til de oppmøtte under Zeros klimakonferanse ved Gardermoen i dag.

Video Sir Bob Geldof vil ha med seg det norske folket

– Folket må lede an, sier Bob Geldof.

- Dere er små, men dere er store, dere er en stor økonomisk stat, og dere står utenfor EU - noe som gir dere en unik mulighet til å stille dere i front for denne saken.

En uke før FNs klimatoppmøte i Cancun i Mexico var artist og aktivist Bob Geldof på søken etter engasjerte klimaforkjempere i Norge.

- Dere må lede dette arbeidet!

Men Geldof ser at klimaarbeidet står fast, også i "store, lille Norge".

- Jeg vet hva som er problemet med dere nordmenn, dere er for beskjedne.

Sir Bob Geldof møtte pressen på Gardermoen

Sir Bob Geldof møtte pressen på Gardermoen.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Bob Geldof mener Norge gjør for lite ut av seg i forhold til de ressursene landet innehar.

- Jeg ser for meg at dere sitter på kveldene og kutter dere selv fordi dere har dårlig samvittighet for det dere ikke fikk gjort. Men dere må istedet lede dette arbeidet!

- Hvis vi ikke løser et problem med en gang, så mister vi interessen

Sir Bob Geldof søkte mennesker med personlig engasjement når han snakket til de oppmøtte ved Zeros klimakonferanse på Gardermoen i dag.

– Vi er så opptatte av akkurat nå, men dersom vi ikke løser et problem med en gang, så mister vi interessen, sa Geldof, og la til at dette ikke kan gjelde for klimaproblematikken.

Geldof håper heller å kunne se fremover, og ba i dag nordmenn flest og norske politikere om å se for seg mulige klimakatastrofer før de skjer, for å kunne avverge dem.

Les også: Bob og Bono presser Bush

- Umulig å se for seg en tsunami over Norge

- Vi kan ikke se for oss vår egen død. Vi vet vi skal dø, men det er umulig for oss å se for oss hvordan det vil bli. På samme måte er det umulig i å se for seg at en tsunami skyller inn over norskekysten. Men dersom det skjedde ville det vært en katastrofe, sier Geldof.

Han trakk fram tsunamien som rammet Sørøst-Asia 2. juledag i 2004 og jordskjelvene som rammet Haiti tidligere i år - og påpekte at ingen hadde forutsett slike katastrofer.

- Dersom vi ser for oss slike katastrofer før de skjer, så vil det være langt billigere enn å måtte takle virkningen og det dramatiske resultatet de etterlater seg. Forskning vil ikke endre dette, men politikken vil endre det.

Les også: Frykter norske penger skal rasere regnskog

Sir Bob Geldof

Sir Bob Geldof på scenen under Zeros klimakonferanse mandag.

Foto: Kristin Granbo / NRK

- Folkens, la oss bare kvitte oss med barbiedukkene

Den Stoltenberg-ledede AGF-gruppa (Advisory Group on Climate Finance) la tidligere denne høsten fram forslag om hvordan verdens land skal samle inn 100 milliarder dollar årlig fram mot 2020 for klimatilpasning og utslippsreduksjoner i utviklingsland.

Les mer: Kritisererer Stoltenbergs klimarapport

Det er imidlertid stor uenighet om hvordan disse utgiftene skal fordeles.

Statsminister Jens Stoltenberg sa i sitt innlegg i dag at «klimaproblemet er et stort økonomisk fordelingsproblem».

– Alle land er for at endringene skal skje, men det er de færreste som ønsker å ta kostnaden av disse endringene, sa han.

Les også: Stoltenberg vil ha solospill i klimakampen

Bob Geldof påpekte at det kun står på politisk vilje i dette spørsmålet.

- Det kan gjøres og det må gjøres. Endring er alltid mulig, sa han.

Han påpekte at det som mangler er motet, og viljen til å fullføre. Geldof tok noen minutter til å gå gjennom en liste over varer verdens innbyggere heller har vilje til å bruke penger på:

- 22 milliarder dollar i året på parfyme, 45 milliarder på mote, 34 milliarder på kosmetikk, 300 millarder på alkohol (- Der har du Norge), 260 milliarder på sigaretter, 4 milliarder på fotballskjorter, 20 milliarder på godteri, 50 milliarder på porno (- Det er min regning), flere milliarder på barbiedukker i løpet av et år...

Han la til at dette er tall fra 2005, så man må regne med at summene er enda større i dag.

- Vi skal samle 100 milliarder... Folkens, la oss bare kvitte oss med barbiedukkene.

- Ei krone er personlig, en million er politikk

- Det er ikke politikernes ansvar dette, sa Geldof i dag.

Han mente folket var like ansvarlig for å vise sitt engasjement, som igjen kunne tvinge lederne til å ta valg.

Geldof henvendte seg til de flere hundre oppmøtte og sa at personlig engasjement fra én person, kan endre seg til en politisk bevegelse.

- Når én person gir ei krone til personer som lider, så er det personlig engasjement. Men når en million mennesker gir ei krone hver - så er det politisk. Dersom en av dere i dette rommet blogger om noe av det statsministeren, IPCC-lederen eller jeg har sagt her i dag - kan dere ha 1000 personer med dere innen jeg går av scenen. Der har dere en politisk bevegelse, sier Geldof.

Les: Solheim gir opp Mexico-avtale
Les også: Kina og USA i ny klimakrig