Hopp til innhold

– Om 85 år vil det være umulig med aktiviteter utendørs i deler av verden

Mennesker, samfunn og økosystemer over hele verden er rammet av klimaendringene, ifølge FNs klimapanel, som i natt offentliggjorde den andre delrapporten om klimatrusselen.

Medlemmer av Greenpeace utenfor lokalene hvor FNs klimapanel ferdigstiller rapporten

Medlemmer av Greenpeace utenfor lokalene hvor FNs klimapanel ferdigstiller rapporten. De holder opp navnene til verdensledere i protest mot global oppvarming.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Afp

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima
Ellen Hambro

Direktør i Miljødirektoratet Ellen Hambro sier det haster med utslippskutt.

Foto: John Petter Reinertsen
Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken.

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken.

Foto: Are Føli / SCANPIX

– Denne rapporten viser at det haster både med gode tilpasningstiltak og raske og kraftige utslippskutt, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Om utslippene ikke kuttes vil verden kunne oppleve alvorlige virkninger det ikke er mulig å snu. Både tilpasning og utslippskutt er nødvendig, sier FNs klimapanel (IPCC) i sin andre delrapport.

  • Se rapportens hovedfunn i faktaboksen til høyre

Innholdet i rapporten har vært gjort kjent gjennom utkast som har vært lekket til flere medier gjennom arbeidet med den, senest fredag forrige uke. Klokken to i natt ble den endelige rapporten offentlig, etter å ha blitt ferdigstilt 29. mars i Yokohama i Japan.

Helsen vår vil påvirkes

Rapporten slår blant annet fast at helsen vår vil påvirkes ved økning i skade og død fra hetebølger og skogbranner, underernæring i fattige regioner som følge av redusert matproduksjon, og sykdommer som smitter via vann, mat eller insekter.

I byer vil luftforurensning være en klimarelatert risiko. Med dagens utslippsutvikling forventes det at det innen 2100 vil være umulig å gjøre normale utendørsaktiviteter i noen deler av verden i deler av året.

– Må snu hver stein

– Klimatilpasning er krevende, men vi må snu hver stein for å finne de gode løsningene. Gjør vi de riktige valgene, kan vi bygge robuste samfunn hvor det er godt å leve også for kommende generasjoner, sier Hambro.

13. april kommer klimapanelet med tredje del av femte hovedrapport. Del tre handler om tiltak og virkemidler for å redusere klimagassutslipp.

– Skal vi klare å unngå de farligste klimaendringene, må vi begrense temperaturøkningen til to grader. Alle verdens land er allerede enig om dette, men nå må det handles. Vi har store forventninger til den kommende delrapporten om tiltak og virkemidler, sier Hambro i Miljødirektoratet.

– Burde lyttet til rapportene på 90-tallet

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, trakk fram redusert matproduksjon som ett av de mest alvorlige scenarioene fra rapporten da han leste utkastet fredag.

– Det er et veldig skremmende scenario som trekkes opp, med redusert matproduksjon. Det er fare for en reduksjon på to prosent per tiår. Samtidig vil etterspørselen øke tilsvarende med 14 prosent. Det vil bli stadig mindre mat og stadig flere munner å mette, sier Haltbrekken til NRK.

«De siste tiårene har klimaendringene påvirket naturlige og menneskelige systemer på alle kontinenter og på tvers av havene», slår klimaforskerne fast.

– Hvis verdenssamfunnet hadde lyttet til de første klimarapportene som kom på 1990-tallet og begynt jobben da, ville vi stått mye bedre rustet for fremtiden enn det vi gjør nå, sier Haltbrekken.

(Artikkelen fortsetter)

En mann bærer geiten sin under en flom i Bogra i Bangladesh

FLOM: En mann bærer geiten sin under en flom i Bogra i Bangladesh.

Foto: STR / AFP

Etterlyser politisk vilje

Haltbrekken etterlyser nå politisk vilje til å ta advarslene på alvor og handle deretter.

– Det siste halvåret har vi hatt en klimastillstand i Norge, vil jeg si. Det er på tide at regjeringen nå kommer med konkrete tiltak for å kutte utslippene. Vi begynner å bli utålmodige, sier han.

Miljøvernminister Tine Sundtoft får overrakt rapporten offisielt mandag formiddag. Hun sa til NRK fredag at regjeringen er i gang med å kutte i utslippene.

– For eksempel skal vi satse bredt på karbonfangst- og lagring og lage en ny strategi for dette. Månelandingen på Mongstad ble jo skrinlagt, og det har gjort det vanskeligere å nå klimamålene i Norge.

Tørke

TØRKE: En palestinsk mann tusler rundt på et knusktørt landområde hvor det pleier å være god tilgang til naturlig vann. 2014 har vært den tørreste vinteren på flere tiår i dem palestinske byen Auja.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters