EU lover 61 klimamilliarder

EUs ledere lover 7,2 milliarder euro - rundt 61 milliarder kroner - til et verdensomspennende fond for klimatilpasning i fattige land.

Forurensning og CO2 utslipp
Foto: NRK

De 27 medlemslandene har toppmøte i Brüssel, og alle landene bidrar til fondet, opplyser en talsmanne.

Pengene skal fordeles over tre år, altså er bevilgningen på 2,4 milliarder euro i året, opplyser den sittende EU-formannen, Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.

Ikke bare nye penger

Han innrømmer at ikke alle pengene er nye, fordi mange av dem er allerede er satt av i andre budsjettposter i medlemslandene.

Les: EU-innsamling til klimafond for u-land

Spørsmålet om penger har dominert klimatoppmøtet i København. U-landene er langt fra overbevist om at i-land vil overholde løftene om å ta hoveddelen av byrden.

Nå håper EU at bevilgningen det ble enighet om i dag kan bidra til å dempe den uroen.

Les: Grønt fond skal hjelpe u-land

FNs klimasjef fornøyd

FNs klimasjef Yvo de Boer mener EUs vedtak om å bruke rundt 60 milliarder kroner på klimatiltak i u-land de neste tre årene gir et viktig skyv til forhandlingene i København.

De Boer sier at mangelen på klarhet om hvordan tidligstøtten til u-landene skal finansieres, har hemmet forhandlingene.

- At Europa legger et tall på bordet vil, tror jeg, være svært oppmuntrende for prosessen. Nå må vi se hva andre rike land vil legge fram, sier de Boer.

Kina ikke imponert

Kina er ikke like imponert over EUs bidrag.

- Dette er ikke løsningen. Det vil være ganske enkelt for i-land å legge penger på bordet når perspektivet bare er tre år. Vi trenger forpliktelser fram til 2050, sier viseutenriksminister He Yafei på klimatoppmøtet i København.

EUs bidrag utgjør rundt en tredel av de rundt 180 milliarder kronene, om lag 21 milliarder euro, som man regner med vil være nødvendig støtte til u-landene de neste tre årene.

USAs president Barack Obama har tidligere sagt at USA vil ta sin rettferdige andel av regningen.

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.