Hopp til innhold

Danmark gir opp klimaavtale

Det danske formannskapet gir opp å få i havn en klimaavtale i København.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen leder klimatoppmøtet i København.

Foto: KELD NAVNTOFT / Scanpix/AFP

Det melder danske dr.dk .

Det danske COP15-formannskapet erkjente det tidlig torsdag morgen, etter at nattens forsøk på å skape fremdrift i forhandlingene på klimatoppmøtet i Bella Center havarerte.

De «fire store» blokkerer

Kilder tett på forhandlingene bekrefter overfor den danske radioen at de fire store utviklingslandene, Kina, India, Brasil og Sør Afrika, har blokkert mulighetene for videre samtaler om enighet.

Les også: - Kan nærme seg et brudd

Utviklingslandene er svært utilfredse med det danske formannskapets håndtering av prosessen, og nekter å støtte en dansk erklæring, som skulle danne grunnlaget for videre forhandling.

Merkel lite imponert

Angela Merkel

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, er svært lite imponert over USAs utslippsmål.

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS / REUTERS

Dagen før president Barack Obama ankommer København, sier den tyske forbundskansler Angela Merkel at hun er lite imponert over USAs rolle i forhandlingene.

- Jeg vil si det meget ærlig: At USA tilbyr å redusere CO2-utslippene med fire prosent i forhold til 1990, er ikke særlig ambisiøst, sier Merkel.

Les også: Topplederne dropper klimamøtet

Kina utelukker enighet

Tidligere i dag ble det kjent at Kina utelukker enighet om en avtale på klimatoppmøtet i den danske hovedstaden.

Kineserne foreslår i stedet en kort erklæring.

En kinesisk tjenestemann som er involvert i forhandlingene, sa natt til torsdag at den kinesiske beslutningen om at det ikke er mulig å komme fra til en avtale, er basert på samtaler med resten av G77-landene.

Les mer: Kina utelukker klimaavtale

Bekymret Solheim

Erik Solheim i København

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) er svært bekymret over utviklingen i København.

Foto: Tore Meek / Scanpix

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) er svært bekymret over utviklingen, men gir ikke opp København-forhandlingene til tross for dystre signaler fra utviklingslandene.

- Vi kan ikke vektlegge hva en kinesisk embetsmann angivelig har sagt, når vi ikke har hørt noe om dette fra kineserne i møterommene, sier Solheim til NTB.

Han slår fast at at bevegelser i forhandlingene nå bare kan komme etter møter på bakrommet mellom de store landene, særlig USA og Kina.

Les også: Kan bli nei til klimaavtale