Mildere klima både vår og sommer har gitt liv til flere britiske vingårder.
Les også:
– Mirakuløs innhøsting
Vinbønder i Storbritannia er kanskje flau over å innrømme det - men de nyter godt av en varmere klode.
Innhøstingen for 2009 har vært mirakuløs, ifølge bøndene selv. Året har vært spesielt bra for sprudlende viner.
Didier Pierson (bildet) er en av de som har kunnet innhøste mye vindruer langs markene sine. Vingården ligger nær Chidden i Hampshire, sør i England.
Pierson på vinmarken i Hampshire.
Foto: Adrian Dennis / Scanpix/AFPSmaken endrer seg
På den andre siden slår nå franske vinbønder alarm. Fredag i forrige uke samlet
for å demonstrere forut for klimatoppmøtet i København.Ifølge en ekspert har klimaendringene endret innhøstingsmønsteret til vindruene i Bourgogne, de har endret smaken på viner fra området Alsace nordøst i Frankrike, og ødelagt tørkemønsteret til druene som vokser langs middelhavs-kysten.
Les også:
Michel Issaly som leder organisasjonen Vigneron Independent, uttalte at de økonomiske følgene var høye.
– Vi har klare eksempler på konsekvensene av klimaendringene. Temperaturene har steget, vinrankene har til og med begynt å vokse i England. De har begynt å opprette vingårder, og litt etter litt innser vi at de holder seg bedre - fordi forholdene for veksten er bedre, sier Issaly.
Druetyper, som Pinot Noir, kan få store problemer grunnet varmere temperaturer, advarer han.
– Pinot Noir liker ikke for mye sol, og kan derfor ende opp med å forsvinne fra en stor del av Bourgogne i løpet av de neste 20 til 30 årene.
– Effektene er umiddelbare
– Tørke er ekstremt ødeleggende og effektene er umiddelbare, forteller
for klimaforskning.– Det er kanskje den mest underkommuniserte type klimaendring som følger av den globale oppvarmingen, sier de.