NRK Meny
Normal

Her nyter de godt av klimaendringene

Ikke alle bekymrer seg for havøkning og tørke. Langs disse rankene, sør i England, gror druene som aldri før.

Didier Pierson blant vinrankene i Hampshire

Didier Pierson blant vinrankene i Hampshire.

Foto: Adrian Dennis / Scanpix/AFP

Mildere klima både vår og sommer har gitt liv til flere britiske vingårder.

Les også: Leger advarer mot følger av klimaendringene

– Mirakuløs innhøsting

Vinbønder i Storbritannia er kanskje flau over å innrømme det - men de nyter godt av en varmere klode.

Innhøstingen for 2009 har vært mirakuløs, ifølge bøndene selv. Året har vært spesielt bra for sprudlende viner.

Didier Pierson (bildet) er en av de som har kunnet innhøste mye vindruer langs markene sine. Vingården ligger nær Chidden i Hampshire, sør i England.

Didier Pierson på vinmarken i Hampshire

Pierson på vinmarken i Hampshire.

Foto: Adrian Dennis / Scanpix/AFP

Smaken endrer seg

På den andre siden slår nå franske vinbønder alarm. Fredag i forrige uke samlet 1000 vinbønder seg i Paris for å demonstrere forut for klimatoppmøtet i København.

Ifølge en ekspert har klimaendringene endret innhøstingsmønsteret til vindruene i Bourgogne, de har endret smaken på viner fra området Alsace nordøst i Frankrike, og ødelagt tørkemønsteret til druene som vokser langs middelhavs-kysten.

Les også: Norge er best rustet for endringer

Michel Issaly som leder organisasjonen Vigneron Independent, uttalte at de økonomiske følgene var høye.

– Vi har klare eksempler på konsekvensene av klimaendringene. Temperaturene har steget, vinrankene har til og med begynt å vokse i England. De har begynt å opprette vingårder, og litt etter litt innser vi at de holder seg bedre - fordi forholdene for veksten er bedre, sier Issaly.

Druetyper, som Pinot Noir, kan få store problemer grunnet varmere temperaturer, advarer han.

– Pinot Noir liker ikke for mye sol, og kan derfor ende opp med å forsvinne fra en stor del av Bourgogne i løpet av de neste 20 til 30 årene.

– Effektene er umiddelbare

– Tørke er ekstremt ødeleggende og effektene er umiddelbare, forteller forskere ved Bjerknessenteret for klimaforskning.

– Det er kanskje den mest underkommuniserte type klimaendring som følger av den globale oppvarmingen, sier de.

Selda Ekiz om temperatur og co2 siste 800 000 år.
Hvorfor gjør vi så lite når vi vet så mye? Per Espen Stoknes er klimapsykolog ved BI. Han viser hvilke mekanismer det er i oss som gjør oss til klimasinker, selv om vi vet bedre. 
Episode 1:10 Distanse. Det skjer ikke meg.