Hopp til innhold

Beskylder industriland for klimasabotasje

Kinas klimautsending går hardt ut mot industrilandene under klimamøtene i Bangkok. – Det er et samlet forsøk på fundamental sabotasje, sier Yu Qingtai.

Aktivister med masker utenfor FN-bygningen i Bangkok

Aktivister demonstrerte utenfor FN-bygningen i Bangkok i dag.

Foto: CHAIWAT SUBPRASOM / REUTERS

EU sa i forrige uke klart ifra om at de ønsker en helt ny klimaavtale fra København-toppmøtet i desember, noe som kan bety at Kyoto-protokollen blir historie etter 2012.

Uttalelsene skapte bekymring blant miljøorganisasjoner og utviklingsland.

– Her for å drepe protokollen

Kinas klimautsending, Yu Qingtai mener Kyoto-målene fra 1997 vil dø i en ny avtale.

– Jeg har ennå igjen å se et industriland eller en gruppe land gå ut og si at de ikke er her for å drepe Kyoto-protokollen, uttalte Yu Qingtai i dag, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Lederen for den svenske delegasjonen, Anders Turesson, la likevel vekt på at EU ønsker en avtale som inkluderer elementene av bestemmelsene fra Kyoto.

Kina, som regnes som et utviklingsland, hadde ingen forpliktelser i Kyoto-avtalen.

Les mer om forpliktelsene: Hvem mener hva i klimadebatten?

Utslippskjempen går foran

I 2006 overtok Kina som verdens største utslippskjempe av CO2. Kina hadde da et utslipp på 6 milliarder kubikktonn, mot USAs 5,9.

FNs klimasjef, Yvo de Boer, uttalte imidlertid under forhandlinger i New York for få uker siden at Kina er i ferd med å finne plassen foran USA med sine nasjonale mål for mer energisparing, fornybar energi og kutt i bilforurensningen.

Les mer: Klimasjefen har tro på et grønt Kina

USA har lenge vært klar på at kineserne må binde seg til de samme rettslige avtalene som andre land går med på, som en forutsetning for egne avtaler.

Denne helgen bekreftet Obamas rådgiver Carol Browner overfor The New York Times at den nasjonale klimaavtalen ikke vil vedtas i USA forut for desember-møtene, noe som kan få håpene om en ny, internasjonal avtale til å rakne i begge ender.

Les: Obama møter motstand

– Avhengig av USA og Kina

Ifølge spesialrådgiver i miljøverndepartementet, Hanne Bjurstrøm, er toppmøtet i København i desember helt avhengig av at disse to landene er med på notene.

- En avtale som ikke har med seg verdens største utslippskjemper er ingen tilstrekkelig avtale. Det er dessuten utenkelig å tro at Kina og India blir med dersom USA ikke er det.

Les også: - USA er nøkkelen til klimaavtale

Kina og USA står sammen for omtrent 40 prosent av hele verdens CO2-, metan- og andre klimagass-utslipp.

Samlet i Bangkok

Mer enn 170 land er nå samlet i den thailandske hovedstaden Bangkok i forberedende møter forut for klimatoppmøtet i København i desember. Der skal man etter planen komme fram til nye tiltak som skal overta for protokollen fra -97.

Dokumentet som i disse dager utformes er foreløpig på over 100 sider, og skal kortes ned til rundt 40 innen slutten av uka.

Det er mye forvirring og bekymring omkring hvorvidt det vil nedtegnes konkrete mål for de ulike landene i desember, og det meste avhenger av utslippskjempene.