NRK Meny
Normal

Brigitte Bardot vil redde klimaet med veggis-dag

Den tidligere filmstjernen og dyrevernsaktivisten vil ha EU til å innføre «Vegetar-dag» for å bremse den globale oppvarmingen.

Tidligere filmstjerne og dyrevernsaktivist Brigitte Bardot
Foto: Eric Feferberg / Scanpix/AFP

Les også: Samvittigheten er biff

I et brev til Europakommisjonens leder, José Manuel Barroso, skriver Bardot at hun ønsker å rette hans oppmerksomhet mot verdens storfedrift.

– Bekymringsverdig

– Få uker før klimamøtet i København ønsker jeg å rette din oppmerksomhet mot spørsmålene omkring storfedrift, som er bekymringsverdig for miljøet, skriver Bardot.

Brigitte Bardot

Brigitte Bardot i sine glansdager. Bildet er fra desember 1967.

Foto: Scanpix/AFP

Den franske filmdivaen refererer studier som er gjennomført av Verdensbanken og FNs matprogram. Disse konkluderer med at storfedrift ikke bare forårsaker store klimagassutslipp, men også forurensning av jordsmonnet, forteller Bardot.

– Dersom industrialiserte land kutter på kjøttforbruket sitt, kan vi hindre nød og sult, som tar livet av nesten seks millioner barn hvert år.

– Forpliktet til handling

I brevet, som ble offentliggjort i dag, fortsetter hun med å si at «vi har en felles forpliktelse til å innføre tiltak på alle nivå, inkludert det å fremme en vegetariansk diett.»

– En europeisk «Vegetar dag» vil være et sterkt symbol, sier Bardot.

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.