NRK Meny
Normal

Anmelder Plumbo-produsent

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) anmelder en norsk produsent og importør av forbrukerprodukter som Plumbo og Autoglym bilpleiemidler. De frykter lovbruddene kunne ha ført til alvorlige ulykker for voksne og barn.

Ellen Hambro

– Slike saker må straffeforfølges. Hvis ikke, er det er svært uheldig signal til forbrukere og andre bedrifter som driver lovlydig og forsvarlig, sier Ellen Hambro i Klima- og Forurensningsdirektoratet.

Foto: John Petter Reinertsen / Klif

Auto Glym Clean Wheels

Bilvaskemiddelet Autoglym Clean Wheels inneholder ulovlige mengder fosfor. Det er svært strenge grenser for innhold av fosfor i vaskemiddel, fordi stoffet fører til algevekst, nedslamming og oksygenmangel i vann.

Foto: Autoglym
Killer maurlokk

Maurmiddelet Killer lokkeboks for maur inneholdt borsyre, som har vært forbudt i slike produkter siden 2009.

Foto: Klif

Klif har kontrollert Bærums-bedriften Krefting AS sju ganger de ti siste åra. Hver gang har kontrollørene avdekket brudd på kjemikalieregelverket, skriver Klif på sine nettsider.

– Krefting AS selger store mengder kjemikalier til vanlige forbrukere og profesjonelle uten å ha forsvarlige kontrollrutiner. Det kan i verste fall føre til alvorlige ulykker og uopprettelige helseskader, sier Ellen Hambro, direktør for Klif.

Klif anmeldte Krefting i 2009, men saken ble henlagt av politiet på grunn av ressursmangel. Etter det siste tilsynet i fjor anmelder Klif bedriften på nytt.

– Sterkt klanderverdig

Stikkprøver gjort av Klifs kontrollører ved siste tilsyn avdekket ulovlig innhold i to produkter som har stått i norske butikkhyller.

Det ene var maurmiddelet Killer lokkeboks for maur. Middelet inneholdt borsyre, som har vært forbudt i slike produkter siden 2009.

Krefting har også importert og solgt bilvaskemiddelet Autoglym Clean Wheels, som inneholdt ulovlige mengder fosfor. Det er svært strenge grenser for innhold av fosfor i vaskemiddel, fordi stoffet fører til algevekst, nedslamming og oksygenmangel i vann.

– Det er sterkt klanderverdig at Krefting ikke har tatt tilstrekkelig ansvar for å forebygge helse- og miljøskade. I dette tilfellet er det snakk om alvorlige, gjentatte og langvarige lovbrudd. Slike saker må straffeforfølges. Hvis ikke, er det er svært uheldig signal til forbrukere og andre bedrifter som driver lovlydig og forsvarlig, sier Hambro i en pressemelding.

Beklager

Daglig leder i firmaet, Christian Krefting, sier det er beklagelig at Klif har valgt å gå til det skrittet å anmelde dem – nok en gang. Han sier de ser alvorlig på saken, og at de har tatt de omtalte produktene ut av markedet.

– Vi har tatt til etterretning det Klif har sagt, og har oppdatert våre rutiner og lukket alle avvik fra i fjor høst i samråd med dem, sier Krefting til NRK.

– Det skjer mange endringer i forhold til nye EØS-regler og det norske markedet, og vi beklager at på enkelte produkter, så var ikke våre rutiner gode nok, sier han.

– Kan du garantere at dette ikke vil skje igjen?

– Vi gjør det som står i vår makt til å følge med på nye rutiner, og vi har forbedret våre HMS- og kontrollrutiner, så jeg føler meg komfortabel med at det ikke vil skje igjen, sier Krefting.

Krefting importerer, produserer og omsetter mange kjemiske produkter til både profesjonelle og vanlige forbrukere, blant annet til bil, båt, hus og hage.

Plumbo, Autoglym, Herdin og CRC er noen av de mest kjente merkevarene Krefting omsetter.

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.