NRK Meny
Normal

Amerikanerne stemmer for klimaet

Velgerne har i natt stemt mot et forslag om å utsette en miljølov fra 2006. Det betyr at jobben med å redusere klimagassutslippene i California skal fortsette.

En velger fyller ut et valgskjema i California

En velger fyller ut sitt valgskjema i Los Angeles, California.

Foto: KEVORK DJANSEZIAN / Afp

The Global Warming Solutions Act (også kjent som AB 32) ble underskrevet av guvernør Arnold Schwarzenegger i 2006.

Det ble rettet mye søkelys mot California da loven ble signert, fordi den har like målsettinger som Kyotoprotokollen fra 1997.

En rekke industriland signerte protokollen under FNs klimatoppmøte i Kyoto, men USA nektet å være med på denne. Schwarzenegger ønsket likevel å gå i bresjen og være et godt eksempel, og herfra kom AB 32.

Loven innebærer at staten skal jobbe mot å redusere sine utslipp til 1990-nivå innen 2020, eller nær 30 prosent i løpet av de neste ti årene.

– Klima etter arbeidsledighet

Proposition 23 som skulle stemmes over ved dette valget foreslo å fryse arbeidet med AB 32 til arbeidsledigheten i California sank under 5,5 prosent i fire etterfølgende kvartal. Men forslaget ble nedstemt.

Analytikerne mener det kan ha tatt flere år å nå dette målet.

Les også: Derfor haler amerikanerne ut sin egen klimalov
Les mer: – Republikanerne vil gjøre alt for å stanse reformene

Californias guvernør undertegner lovteksten AB 32

Californias guvernør Arnold Schwarzenegger undertegner lovteksten AB 32 i 2006.

Foto: David Paul Morris

Finansiert av oljeselskap

Gjennomføringen av AB 32 vil ifølge beregningene koste California omlag 25 milliarder dollar, nær 152 milliarder norske kroner.

En rekke oljeselskaper har kjempet mot loven og har denne høsten spilt på velgernes økonomiske samvittighet ved å foreslå proposition 23. De mener staten vil miste tusenvis av arbeidsplasser dersom de setter igang med miljøjobben.

Kampanjen for miljøutsettelsen har hovedsaklig vært finansiert av to store oljeselskap, som begge holder til i Texas.

«Grønne jobber»

Skuespiller David Arquette mot prop 23

Skuespiller David Arquette er blant de mer profilerte figurene som har kjempet mot proposition 23.

Foto: Rich Pedroncelli / Ap

Miljøforkjemperne mener imidlertid arbeidet med å redusere klimautslippene vil føre til opprettelsen av tusenvis av nye jobber.

Jakten på renere energikilder vil nemlig føre til nye «grønne teknologier» som igjen trenger arbeidstakere.

– Det er første gang at velgerne tar del i en slik stor avstemning omkring klimaendringer og politikk som omhandler ren energi, sier Fred Krupp i Environmental Defence Fund til New York Times.

Han mener stemmegivingen har gitt en sterk beskjed om at folket ønsker en fremtid med ren energi.

Innbyggerne har imidlertid stemt for proposition 26 som krever at innføringen av grønne avgifter vedtas med to tredels flertall, noe som kan føre til nye problemer med å stanse forurensende utslipp.

Se: Slik blir USA styrt

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.