Hopp til innhold

Kerry: USA kan delta ved kompromiss

Lederen i det amerikanske Senatets utenrikskomité, John Kerry, tror USA klarer å vedta et kompromissforslag om klimapolitikken før København.

John Kerry, Ban Ki-moon, Joe Lieberman og Richard Lugar

Senatets utenrikskomité møtte i går pressen sammen med FNs generalsekretær Ban Ki-moon, etter et møte om de globale klimautfordringene.

Foto: Molly Riley / Scanpix/Reuters

Dermed mener han at USA vil kunne sende et forhandlingsmandat til FN-toppmøtet i desember, til tross for den store motstanden mot en klimalov.

Les: Derfor haler amerikanerne ut sin egen klimalov

– Ikke i mål

En avgjørelse om den nasjonale klimaloven i USA tar tid, og kommentatorer i inn- og utland har allerede konkludert med at amerikanerne ikke vil komme fram til noen enighet forut for klimatoppmøtet i København.

Les: FN: Samtalene vil pågå i enda et år

Dette vekker bekymring om hvorvidt en internasjonal klimaavtale er innen rekkevidde, fordi USA spiller en såpass stor rolle i forhandlingene.

Les mer: - USA er nøkkelen til klimaavtale

Lederen i Senatets utenrikskomité, og én av klimalovens initiativtakere, John Kerry, forteller imidlertid nå at Senatet arbeider intensivt for å komme fram til en løsning som gjør at USA kan delta aktivt på møtet.

Kerry lover at amerikanerne skal komme til København med et forhandlingsmandat.

Les også: Republikanerne planlegger klimaboikott

FNs klimasjef tror kommunikasjonen er sterkere

FNs klimasjef Yvo de Boer har tidligere uttalt at han har ny tillit til den amerikanske delegasjonen sammenlignet med utfallet av protokollen fra Kyoto i 1997.

De Boer har uttalte i et intervju med Environment & Energy Publishing (E&E) at han tror den største feilen med Kyoto-avtalen var at den offisielle delegasjonen fra USA kom tilbake med en avtale de visste aldri kom til å bli godkjent i Senatet.

Han mener derfor det er avgjørende at delegasjonen av politikere og forhandlere som kommer til København i desember har tett kontakt med Senatet, med de folkevalgte, om hva som er akseptabelt og hva de absolutt ikke kommer til å gå med på.

- Denne gangen har jeg en følelse av at kommunikasjonen innad er mye sterkere. At Senatets utenrikskomité, representert av John Kerry, virkelig uttrykker hva de føler er nødvendig i København, sier de Boer.

– Skal jobbe på spreng

– Vi kan klare å få til et kompromissforslag som kan få flertall i Senatet før klimatoppmøtet, sier Kerry til National Public Radio .

Loven er avhengig av 3/5 flertall, noe som tilsvarer 60 av 100 stemmer i Senatet.

Kerry møtte FNs generalsekretær Ban Ki-moon i går, og lovte da at han vil jobbe på spreng for i det minste å lage et rammeverk som kan få et flertall, og som kan gi USAs klimaforhandlere et mandat i København.