– Staten brøt loven. Har plikt til å stanse fiskedød i kraftverket
Staten har ansvaret for fiskedøden ved Fosstveit kraftverk, sier jusprofessor. I 14 år har kraftverket i Agder kvernet opp utrydningstruet fisk. Det kan stanses på dagen, sier han.
KRAFTVERKET PÅ FOSSTVEIT: Fredet fisk har blitt kvernet opp her siden oppstart i 2008.
Turbinen ved Fosstveit kraftverk i Agder har tatt livet av flere hundre kilo fisk siden starten i 2008. NRK har vist bilder av hauger med oppkappet ål, og spurt hvorfor fiskedøden får fortsette.
Svaret har vært at Staten har gitt kraftverket konsesjonsfritak, og dermed fratatt seg selv myndighet til å gripe inn med tvang.
Men det er ikke riktig, sier professor i miljørett Ole Kristian Fauchald ved Universitetet i Oslo.
For det første hadde Staten plikt til å stanse fiskedøden, uavhengig av konsesjonsfritaket, mener Fauchald.
–Både energimyndigheten og miljømyndigheten kunne ha grepet inn, sier Fauchald. Han viser til hjemler i Naturmangfoldloven, Vannforskriften og Damsikkerhetsforskriften.
For det andre var konsesjonsfritaket i seg selv ulovlig, og dermed ugyldig, ifølge Fauchald.
–Kraftverket ligger i et vernet vassdrag, og var klart konsesjonspliktig etter Vannressursloven, sier han.
Jusprofessor Ole Kristian Fauchald arbeider mye med miljørett.
Foto: Christine Fagerbakke / NRK
Løsningen finnes
Det finnes løsninger som kan få fisken trygt forbi turbiner i kraftverk. En slik er akkurat tatt i bruk ved Palmafossen kraftverk på Voss.
Her ledes fisken langs en rist, til fluktåpninger i demningen.
Ikke den minste fisk slipper gjennom risten. Det er bare 12 mm mellom rillene.
Foto: Voss Energi/NORCE/Mohn Technology
Den fiskevennlige løsningen er designet i samarbeid mellom ingeniører og biologer. Målet er 100 prosent overlevelse for fisken.
Den første testkjøringen i vår har vist at ingen fisk havner i turbinen. Ingen blir heller presset i hjel mot risten.
Her er demningen ved Palmafossen kraftverk. Til venstre i bildet er fluktåpningene for fisk.
Dette er turbinen ved kraftverket. Det er den fisken må unngå.
Foto: Morten Kraabøl / Multiconsult
En rist foran turbinen stopper fisken. Med 12 mm mellom spilene kommer ikke den minste yngel forbi. Risten leder fisken til fluktåpninger i demningen.
Foto: Ulrich Pulg / NORCE
Fluktåpningene tar fisken til den trygge siden av elven. Men først skal folk fra NORCE telle levende og døde.
Foto: Christine Fagerbakke / NRK
Heller ikke ved Palmafossen var tiltaket frivillig. Det var et krav fra NVE. Uten sikker fiskevandring ville kraftverket ikke få konsesjon.
Prislappen var på 19,3 millioner kroner. Ved Fosstveit er den beregnet til mellom 2,9 og 3,5 millioner.
Disse turbindrepte ålene ble funnet ved dykking i elven nedenfor Fosstveit kraftverk 25. oktober 2013.
Foto: Frode Kroglund / NIVA
Hvem skal betale
Hvis kraftverket er konsesjonsfritt, kan tvangstiltak fra Staten føre til et oppgjør om regningen, sier jusprofessor Ole Kristian Fauchald.
Hvis Staten stanser driften for å redde fisken, risikerer de søksmål fra kraftverket.
–Staten kan ha erstatningsplikt overfor kraftverkseier, som følge av den feilen som ble gjort med konsesjonsfritaket, sier Fauchald.
Kraftverket har samarbeidet om frivillige tiltak. Men det var ikke nok til å stanse fiskedøden.
Det foregår ikke lenger systematisk oppsamling og telling av turbindrept ål. Men frivillige finner stadig ålelikene. Dette bildet er fra 18. november 2021.
Foto: Christine Fagerbakke / NRK
Fosstveit driver lovlig
Ifølge NVE er Fosstveit et «lovlig bestående anlegg». NVE mener de ikke har myndighet til å gripe inn så lenge konsesjonsfritaket består.
Derfor kalte de Fosstveit inn til konsesjon. Og i 2019 ble konsesjonen innvilget, med strenge krav: Kraftverket måtte bygges om.
Men så skjedde det noe. Den øverste energimyndigheten, OED, mente NVE hadde brukt feil lovhjemmel. Resultat: Kraftverket er igjen konsesjonsfritt.
Hvordan i all verden kunne det skje?
Følg prosessen steg for steg – og rykk tilbake til start:
1986
Vassdraget vernes
Stortinget vedtok varig vern mot kraftutbygging i vassdraget
20.06.1988
Brev til NVE fra grunneier
Grunneier ønsker å starte kraftproduksjon på Fosstveit. Han spør om dette vil være i strid med vernevedtaket.
10.04.1992
NVE fraråder både konsesjon og fritak
NVE sier Stortingets vern av vassdraget betyr at Fosstveit ikke kan få konsesjon. NVE vil heller ikke anbefale konsesjonsfritak. "Vi (..) mener denne fremgangsmåten er tvilsom juridisk. (..) Her vrir en seg unna hjemmelsproblematikken ved å oppfordre om at tiltaket settes i verk på en slik måte at behandling etter vassdragsloven ikke blir nødvendig."
15.12.1992
Olje- og energidepartementet anbefaler likevel konsesjonsfritak
"Olje-og energidepartementet har (..) kommet til at en gjenopptakelse av kraftproduksjonen ved Fosstveit ikke vil komme i konflikt med Verneplan III." Departementet mener det ikke er nødvendig med konsesjon, og anbefaler fritak. Forutsetningen er at det bygges en fisketrapp, og at elven får en minstevannføring.
01.01.2001
Vannressursloven trer i kraft
§ 34.(kraftutbygging i vernede vassdrag)
Ingen må foreta kraftutbygging i strid med Stortingets vedtak om vern av vassdrag. Alle planer om kraftutbygginger i vernede vassdrag må meldes til vassdragsmyndigheten for vurdering før gjennomføring av tiltaket.
24.03.2006
NVE bekrefter konsesjonsfritak
"Tillatelse til etablering av kraftverket er allerede gitt (...) NVE konkluderer med at de forutsetninger som lå til grunn for tillatelse til gjenopptakelse av kraftverksdriften datert 15.12.1992 blir ivaretatt."
01.01.2007
EUs vanndirektiv innføres
Norge slutter seg til EUs vanndirektiv. Staten har dermed plikt til å jobbe for god økologisk tilstand i elvene sine. I elver hvor dette foreløpig ikke kan nås uten at det går vesentlig ut over samfunnsnyttige inngrep, får elven status som sterkt modifisert (SMVF). Det fritar ikke landene fra å forbedre tilstanden. Les mer om EUs vanndirektiv her: https://www.vannportalen.no/regelverk-og-foringer/vanndirektivet/
2008
Fosstveit kraftverk settes i drift
Samme høst blir det funnet store mengder oppkappet ål i elven nedenfor. Om våren blir også ungfisk av laks og aure funnet turbindrept.
2010-2013
Utprøving av frivillige tiltak
På grunn av konsesjonsfritaket kan NVE ikke pålegge kraftverket tiltak for å stanse fiskedøden. Eierne samarbeider med forskningen og myndighetene om frivillige løsninger. Men fortsatt dør det for mye fisk i turbinen.
12.05.2016
NVE kaller kraftverket inn til konsesjonsbehandling
"Bakgrunnen (..) er at myndighetene ikke har de nødvendige virkemidler for å løse problemstillingen rundt fiskevandringer for ål og laksefisk forbi kraftverket, med dagens konsesjonsfrie anlegg." Kraftverket må søke konsesjon for å få lov til å fortsette driften.
27.03.2019
Fosstveit får konsesjon
I konsesjonen pålegger NVE kraftverket strenge krav for å stanse fiskedøden i turbinen. Blant annet skal det bygges en ny inntaksrist som skal ha en lysåpning ikke større enn 15 mm. Ombyggingen skal være ferdig innen 31.12.2021
28.10.2020
OED: Fosstveit har fortsatt konsesjonsfritak
Departementet mener NVE brukte feil lovhjemmel da de kalte inn Fosstveit til konsesjonsbehandling. Resultatet er at anlegget fortsatt er konsesjonsfritt. OED forutsetter likevel at kraftverket gjennomfører tiltakene frivillig.
Ifølge OED har Fosstveit kraftverk altså konsesjonsfritak.
Men jusprofessor Ole Kristian Fauchald sier OED tar feil, og at NVEs konsesjon fra 2019 utvilsomt gjelder.
Hvis dette stemmer, har Fosstveit plikt til å bygge om kraftverket, og selv betale regningen.
NRK har spurt eierselskapet Bekk og Strøm om de vil gjennomføre ombyggingen frivillig, og selv bære kostnaden. Selskapet har ikke svart hverken ja eller nei til dette.
Se svar fra Bekk og Strøm og departementet nederst i saken.
Mer kraft og mer fisk!
–Når myndighetene stiller krav, finner vi de gode løsningene, sier prosjekt- og utviklingssjef Yngve Tranøy i Voss Energi.
For Palmafossen ble tvangstiltaket en solskinnshistorie. På grunn av risten som redder fisken, måtte de bygge et mye større inntak.
Resultatet er tidoblet kraftproduksjon. Med rekordhøye strømpriser er lønnsomheten god.
–Vi hadde regnet med å bruke 40 år på nedbetaling, men med disse strømprisene klarer vi det på halve tiden, sier Tranøy.
Venter på svar
I elven nedenfor kraftverket på Fosstveit står Werner Grov i Storelva elveeierlag. I 14 år har han ventet på en løsning. Han har ikke gitt opp håpet.
Imens fortsetter han og andre frivillige dugnaden for å redde fisk forbi turbinen, en etter en. Og telle de døde.
Foto: Christine Fagerbakke / Christine Fagerbakke
Olje- og energidepartementet (OED) svarer ikke på kritikken fra jusprofessor Ole Kristian Fauchald. NRK får heller ikke svar på hva OED vil gjøre hvis eierselskapet Bekk og Strøm ikke frivillig gjennomfører den nødvendige ombyggingen:
«Nå pågår det et viktig arbeid for å bygge om kraftverket for å ivareta hensynet til fisken. Departementet er kjent med at NVE har nylig mottatt en plan for ombygging av Fosstveit kraftverk. Den skal nå kvalitetssikres og NVE skal sjekke om den er i tråd med føringene som er gitt av NVE i 2019.»
Bekk og Strøm vil ikke svare konkret på NRKs spørsmål, men skriver at de allerede har gjort frivillige forbedringer, og planlegger flere: «Når det gjelder dialog med myndighetene er det en løpende prosess».