– Kutt utslippene dine med bolig, biff og bil

Bolig, biff og bil vil utgjøre størst forskjell på klimakuttene dine, sier forsker. Å få ned forbruket vårt vil ha stor effekt på utslippene, slår klimapanelet fast i sin tredje rapport.

NRK.no møter to selverklærte “grønne rosabloggere” i en økologisk kjøkkenhage drevet av miljøengasjerte studenter på Blindern.

Det skal ikke mye til for å leve mer miljøvennlig, sier de to selverklærte “grønne rosabloggere” Lan Marie Nguyen Berg og Johanne Sæther Houge.

Steffen Kallbekken

Steffen Kallbekken er forsker ved Cicero og anbefaler folk som vil redusere utslippene sine til å fly mindre og kutte ut rødt kjøtt fra menyen.

Foto: Cicero

– Det er de tre B-ene: Bolig, biff og bil som utgjør størstedelen av ditt klimaavtrykk. Kuttene du gjør der har størst effekt på utslippene dine, sier forsker i Cicero Senter for klimaforskning, Steffen Kallbekken.

FNs klimapanel lanserer søndag sin ferske klimarapport som handler om hvordan vi skal kutte i utslippene fremover. Rapporten er del tre i den femte hovedrapporten og legges frem i Berlin.

NRK har tilgang til et utkast av rapporten som blant annet peker på at vår oppførsel, livsstil og kultur har en betydelig påvirkning på energibruk og utslipp.

Endringer i forbruksmønsteret vårt som reising, energibruk i hjemmet, valg av produkter som varer lengre, kostholdsendringer og reduksjon av matavfall og lavere forbruk i de mest utviklede landene gjør at utslippene kan bli vesentlig lavere, heter det i utkastet til rapporten.

Kallbekken i Cicero summerer opp kuttene man kan gjøre som vil ha størst effekt slik: Bolig, biff og bil.

Bolig: Størrelsen teller

Energibruk i bolig avhenger av hvilken type bolig man bor i og størrelsen og hvilke grep man gjør når det kommer til etterisolering, varmepumpe og energistyringssystemer.

– Størrelsen teller: Med store hus med mange rom vil det være vanskelig å et lavt energiforbruk. En positiv trend er at vi har klart å stagge veksten til tross for at folk får større boliger.

Bil: Mindre flyreiser kutter mest

– I hverdagen er det bilbruken som kan avgjør i hvilken grad du kan kutte. Det beste er aktiv transport som å gå eller å sykle, deretter kollektiv transport, kjøre sammen eller gå over til en mer miljøvennlig bil, sier Kallbekken.

Han råder at man ved jobbreiser kan vurdere å holde en videokonferanse i stedet for å sette seg på flyet. Man bør vurdere reisebehovet og valg av destinasjon.

– Mindre reising og kortere flyreiser er bedre for miljøet. Å kutte i flyreiser påvirker klimaet mest og gir størst utslippskutt, sier Kallbekken.

Biff: Spis mindre

– Det er ikke like lett å orientere seg om klima og mat. Det som er lokalt produsert er ofte bedre for miljøet, men er det dyrket frem i et drivhus, er det ikke så bra, sier Kallbekken som er klar på et punkt alle kan gjøre:

– Det vi vet er at å spise rødt kjøtt utgjør et mye større klimaavtrykk enn å spise grønnsaker og kornprodukter. Å spise mindre kjøtt og da spesielt rødt kjøtt har en stor effekt. Det samlede kjøttforbruket vårt går opp.

De samlede utslippene våre går ikke ned.

– Det varierer hvor mye nordmenn gjør for å kutte i egne utslipp. Noen gjør mye, men til sammen gjør vi ikke nok.

Grønne jenter

NRK.no møter to selverklærte “grønne rosabloggere” i en økologisk kjøkkenhage drevet av miljøengasjerte studenter på Blindern.

Lan Marie Nguyen Berg og Johanne Sæther Houge skriver for bloggekollektivet Grønne Jenter. Her blogger ti miljøinteresserte jenter om mote, mat og dagliglivet, med en grønn vri.

– Etter mange år i miljøbevegelsen, tenkte vi at miljøvern ikke er for kun de spesielt interesserte. Vi var mange som følte at vi representerte noe annet, enn det som folk stereotypisk forbinder med miljøaktivister, sier Lan Marie.

Jentene forteller at de bruker bloggermediet bevisst for å nå frem til personer som man vanligvis ikke treffer gjennom store holdningskampanjer.

– Vi som bloggere kan kanskje inspirere andre til å kjøpe økologiske varer når de først handler, sier Johanne Sæther Houge.

Her er de grønne jentenes tips for en miljøvennlig hverdag:

  • Kjøttfri-mandag. Bytt ut et måltid med grønnsaker, istedenfor kjøtt.
  • Arranger byttekveld med venner istedenfor å kjøpe nye klær.
  • Opplev nærområdet. Ta tog istedenfor fly for å reise utenlands.
  • Snakk med folk rundt deg om hvordan du lever en mer miljøvennlig hverdag. Ord og handlinger smitter.

(Artikkelen fortsetter)

Her er de grønne jentenes tips for en grønnere hverdag.

VIDEO: De grønne jentenes tips for en miljøvennlig hverdag

Vi har 15 år på oss

Rapporten som legges frem søndag klokken 13 slår fast at tre fjerdedeler av all olje og energi må bli liggende i bakken, og at vi må satse tungt på fornybar energi. Jobben må gjøres på 15 år. De største kuttene må nemlig være godt i gang innen 2030.

Den tredje delrapporten tar for seg hva man kan gjøre for å stanse klimaendringene, mens delrapport handlet om konsekvensene av klimaendringene.

I den første delrapporten var beskjeden fra forskerne: Det er 95 prosent sikkert at oppvarming skyldes oss. Rapporten konkluderte også med at temperaturen på kloden vil stige mellom 0,3 til 4,8 grader celsius i løpet av vårt århundre.