NRK Meny
Normal

– «Kyoto Pluss» kan bli løsningen

Norges miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har denne uka møtt klimaforhandlere fra hele verden i Sør-Afrika for å komme fram til en løsning for en ny klimaavtale. Et nytt begrep er kommet på bordet.

Erik Solheim

Norges miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sier «Kyoto Pluss» kan være eneste utvei i klimaforhandlingene.

Foto: Margrethe Miljeteig / NRK

– Det kan hende at dette er den eneste mulige løsningen på en ny klimaavtale, sier Erik Solheim til NRK.no.

Videreføring pluss tidsfrist

Han har nettopp avsluttet møter i Stellenbosch, utenfor Cape Town i Sør-Afrika. Dette er siste innspurt før FNs klimatoppmøte i Durban som starter 28. november.

Les også: – Våre standpunkt er spiselige for veldig mange

Løsningen har fått navnet «Kyoto Pluss», og spiller på en videreføring av dagens eneste internasjonale klimaavtale, med en tilhørende tidsfrist for regulering av klimautslippene for også de landene som i dag står utenfor avtalen - og de som nekter å binde seg til en ny periode.

Forslaget ligner på det klimaforhandlerne lenge har jobbet mot, men Solheim understreker at dette forslaget legger opp til en klar tidsfrist for de landene som ligger utenfor avtalen.

– Det kan ikke være et forslag som bare henger i løse lufta. Det må være en klar frist, sier Solheim.

– Eneste gyldige forslaget

Miljøministeren har også vært i møter med de progressive industrilandene, de som ønsker å forplikte seg til en videreføring av Kyoto-avtalen når den går ut ved utgangen av neste år. Herunder er blant andre Norge, EU og Sveits pådrivere.

Japan, Russland og Canada ønsker ikke å binde seg til en ny periode under Kyoto-protokollen, og sammen med Kina, USA, Brasil og India vil disse landene måtte forplikte seg til en konkret tidsfrist dersom «Kyoto Pluss» skal lykkes.

Miljøministeren sier «Kyoto Pluss» er omtrent det eneste man har snakket om i Sør-Afrika denne uka.

– Og det er med all sannsynlighet det eneste forslaget man vil jobbe med i Durban ved slutten av året.

Video Erik Solheim tror enkeltbeslutninger vil lede fram til full klimaavtale

VIDEO: Solheim er satt inn for å finne kompromiss i arbeidet med å videreføre Kyoto-protokollen.

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.