– Lekkasjen må granskes

Lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, mener påstandene omkring lekkede e-poster fra klimaforskere er alvorlige - og at det må granskes.

Rajendra Pachauri

Leder for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri.

Foto: MARTIAL TREZZINI / AP

Det ble i høst stjålet tusenvis av e-poster fra servere til klimaforskningsinstituttet ved University of East Anglia (CRU).

Mailene havnet på internett, og lekkasjen vakte stor oppmerksomhet - omkring kredibiliteten til klimaforskerne.

«Systematisk overdrivelse»

Skeptikerne mener nemlig utvekslingen viser at forskerne har drevet en systematisk overdrivelse av omfanget av den globale oppvarmingen.

Det var hackere som tok seg inn i instituttets servere og publiserte tusenvis av mailer sendt mellom forskere.

CRU er verdensledende på feltet, og lekkasjen har dermed fått mye oppmerksomhet.

– Vi må se på detaljene

Lekkasjen, som har fått tilnavnet «Climategate», får nå lederen av FNs klimapanel til å ta affære.

– Vi vil helt klart gå inn i saken og ta stilling til det. Vi ønsker ikke å koste noe under teppet. Dette er en seriøs sak, og vi blir nødt til å se på detaljene, sa Pachauri til BBC i dag.

Phil Jones, som ledet universitetets avdeling, trakk seg onsdag midlertidig fra sin stilling mens en etterforskning av lekkasjen pågår.

The Economist har imidlertid tatt en gjennomgang av hendelsen, og konkluderer med at enkelte av meldingene er pinlige, men at de rent vitenskapelig sett er bagateller.

Les også: Klimastrid i Kongressen

– Det bør ikke være tvil

Den britiske klimaministeren understrekte nylig at e-postene ikke må brukes til å distrahere verden for den viktigste beskjeden omkring klimaendringene.

– Vi trenger maksimalt med gjennomsiktighet, inkludert all data som samles - men det er veldig viktig å legge til at en rekke med e-poster, som mulig er misforstått, ikke omgjør global vitenskap, sa Ed Miliband.

– Vitenskapen er meget klar på klimaendringer, og folk bør ikke være i tvil om det. Det vil være personer der ute som ønsker å prøve å undertrykke forskningen, og det ønsker vi ikke å la dem gjøre, sa han.