NRK Meny
Normal

194 pågrepet i København

Fem av de 194 som ble pågrepet i nattens uroligheter i København er sluppet ut av arresten.

Opptøyer i Christiania, København

Demonstranter satt fyr på barrikader, og politiet svarte med tåregass i Christiania i natt.

En fest i bydelen Christiania utviklet seg til opptøyer i natt. Aktivister satte fyr på barrikader og kastet stein og brannbomber mot politiet.

Angrep politiet

Pressetalsmann i Københavnpolitiet, Henrik Suhr, sier til Jyllandsposten at da politiet kom til stedet var det bål og barrikader i gatene.

Politiet gikk inn i Christiania

Politiet gikk inn i Christiania med store styrker.

Foto: Scanpix

- Da vi kom frem ble det kastet stein og molotov-coctailer etter politiet, og vi svarte med tåregass, sier Suhr til avisen.

Ved 23:45-tiden rykket opprørspoliti med hunder inn i det som kalles fristaden Christiania. Alle aktivistene flyktet inn på utestedet Woodstock. Der ble alle gjestene pågrepet, og plassert sittende i rekker på gaten, før 194 personer ble fraktet i busser til det midlertidige fengselet i Valby med celler som minner om bur. De fleste av disse var utenlandske aktivister som er kommet til København for å demonstrere under Klimatoppmøtet, hevder politiet.

LES: Klima-arrestasjoner for retten

Siktes for vold

Det blir vurdert om de fem som fortsatt sitter i arresten skal fremstilles for retten og siktes for vold mot politiet.

Det er sjelden politiet rykker inn i Christiania som er kjent for egne liberale relger og uformelle lover. Men på grunn av klimatoppmøtet som pågår i København har politiet en lavere terskel for aksjoner mot aktivister og demonstranter.

Arresten i Valby

Arresten i Valby.

Foto: Noergaard Larsen / Scanpix/Reuters

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.