NRK Meny
Normal

- Is og snø smelter i rekordfart

Snø og is smelter langt over normale sesongendringer, og det skjer stadig raskere. Det slår Jonas Gahr Støre og Al Gore fast i en ny rapport.

Isbreene i Himalaya smelter alarmerende fort, viser en ny rapport.

Isbreene i Himalaya smelter alarmerende fort, viser en ny rapport.

Foto: Prakash Mathema / Scanpix/AFP

Les hele rapporten her

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre har laget rapporten sammen med Al Gore.

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Snø og is smelter langt over normale sesongendringer, og det skjer stadig raskere.

Det viser en rapport som utenriksminister Jonas Gahr Støre legger fram i dag, sammen med tidligere fredsprisvinner Al Gore.

LES OGSÅ: Smelter isen i Antarktis?

LES OGSÅ: Søvnløse netter for Solheim og co

Vekker bekymring

Is- og snødekket på jordkloden har blitt gransket av et internasjonalt forskerpanel. Resultatet er klart, og rapporten vekker bekymring.

Jonas Gahr Støre kommenterer rapporten slik overfor NRK:

- Det blir økning i effekten av klimaendringer og i anslaget på havstigning i det århundret vi er inne i. Så det er et dramatisk budskap til siste uka av klimaforhandlingene om at vi kun kan få gjort noe med dette ved å lykkes i å bli enige om en ambisiøs klimaavtale.

Når isen smelter raskere, stiger også havet raskere.

I tillegg slår den nye rapporten fast at sot også skaper problemer i isområdene.

Industri og bråtebrenning

Al Gore

- Det er på tide å handle, sier Al Gore.

Foto: Kamran Jebreili / Scanpix/AP

- Effekten av sot fra vanlig industrivirksomhet er stor nettopp i disse områdene hvor sot faller på hvitt underlag og begrenser muligheten for refleks. Det er alvorlig, men det postitive er at denne kunnskapen gjør at vi kan handle.
Det å redusere sot fra industrivirksomhet og bråtebrann er mulig å gjøre noe med. Det er ikke høyteknologi, men lavteknologi. Og det bør vi gjøre noe med, for effekten kan måles ganske raskt, sier Støre.

- Vi vil på det sterkeste be om at det blir tatt politiske avgjørelser som kan føre til en betydelig reduksjon i utslippene av klimagasser. Det er ingen umulig oppgave. Tvert i mot er det mye vi kan gjøre, enten vi bor i en et område med is og snø, eller i områder som blir rammet andre steder på jorden, sier Al Gore og Jonas Gahr Støre i forordet til rapporten.

Al gore

klikk på bildet for å se video.

Isbreer vil smelte

De sier klart at det ikke er mulig å stanse alle effekter av den globale oppvarmingen. Det vil bli reduksjon av isen i Arktis og i områder med isbreer, og det er nødvendig å tilpasse seg dette.

Rapporten slår fast at mange som vil bli rammet av disse endringene, ikke har ressurser til å møte de utfordringene dette vil medføre. De trenger hjelp fra rike land, ikke minst fordi de rike landene har hovedansvaret for de menneskeskapte klimaendringene vi har sett hittil.

- La det være helt klart. Vi vet nok i dag til å handle for å redusere skadeomfanget. Vi trenger rask handling når det gjelder utslipp av sot. Men viktigst av alt er at vi trenger en sterk, internasjonal forpliktelse til å redusere utslippet av klimagasser, sier Gore og Støre.

LES OGSÅ: Varmt, sa du?

Video nsps_upload_2009_12_14_5_58_15_1376.jpg


Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.