- Is og snø smelter i rekordfart

Snø og is smelter langt over normale sesongendringer, og det skjer stadig raskere. Det slår Jonas Gahr Støre og Al Gore fast i en ny rapport.

Isbreene i Himalaya smelter alarmerende fort, viser en ny rapport.

Isbreene i Himalaya smelter alarmerende fort, viser en ny rapport.

Foto: Prakash Mathema / Scanpix/AFP

Les hele rapporten her

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre har laget rapporten sammen med Al Gore.

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Snø og is smelter langt over normale sesongendringer, og det skjer stadig raskere.

Det viser en rapport som utenriksminister Jonas Gahr Støre legger fram i dag, sammen med tidligere fredsprisvinner Al Gore.

LES OGSÅ: Smelter isen i Antarktis?

LES OGSÅ: Søvnløse netter for Solheim og co

Vekker bekymring

Is- og snødekket på jordkloden har blitt gransket av et internasjonalt forskerpanel. Resultatet er klart, og rapporten vekker bekymring.

Jonas Gahr Støre kommenterer rapporten slik overfor NRK:

- Det blir økning i effekten av klimaendringer og i anslaget på havstigning i det århundret vi er inne i. Så det er et dramatisk budskap til siste uka av klimaforhandlingene om at vi kun kan få gjort noe med dette ved å lykkes i å bli enige om en ambisiøs klimaavtale.

Når isen smelter raskere, stiger også havet raskere.

I tillegg slår den nye rapporten fast at sot også skaper problemer i isområdene.

Industri og bråtebrenning

Al Gore

- Det er på tide å handle, sier Al Gore.

Foto: Kamran Jebreili / Scanpix/AP

- Effekten av sot fra vanlig industrivirksomhet er stor nettopp i disse områdene hvor sot faller på hvitt underlag og begrenser muligheten for refleks. Det er alvorlig, men det postitive er at denne kunnskapen gjør at vi kan handle.
Det å redusere sot fra industrivirksomhet og bråtebrann er mulig å gjøre noe med. Det er ikke høyteknologi, men lavteknologi. Og det bør vi gjøre noe med, for effekten kan måles ganske raskt, sier Støre.

- Vi vil på det sterkeste be om at det blir tatt politiske avgjørelser som kan føre til en betydelig reduksjon i utslippene av klimagasser. Det er ingen umulig oppgave. Tvert i mot er det mye vi kan gjøre, enten vi bor i en et område med is og snø, eller i områder som blir rammet andre steder på jorden, sier Al Gore og Jonas Gahr Støre i forordet til rapporten.

Al gore
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

klikk på bildet for å se video.

Isbreer vil smelte

De sier klart at det ikke er mulig å stanse alle effekter av den globale oppvarmingen. Det vil bli reduksjon av isen i Arktis og i områder med isbreer, og det er nødvendig å tilpasse seg dette.

Rapporten slår fast at mange som vil bli rammet av disse endringene, ikke har ressurser til å møte de utfordringene dette vil medføre. De trenger hjelp fra rike land, ikke minst fordi de rike landene har hovedansvaret for de menneskeskapte klimaendringene vi har sett hittil.

- La det være helt klart. Vi vet nok i dag til å handle for å redusere skadeomfanget. Vi trenger rask handling når det gjelder utslipp av sot. Men viktigst av alt er at vi trenger en sterk, internasjonal forpliktelse til å redusere utslippet av klimagasser, sier Gore og Støre.

LES OGSÅ: Varmt, sa du?

Video nsps_upload_2009_12_14_5_58_15_1376.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.