I forslaget til nytt statsbudsjett ønsker regjeringen å presse folk til å kjøpe miljøvennlige biler med lavt CO2-utslipp og lav effekt.
Engangsavgiften som staten tar når du kjøper ny bil, er styrt av tre faktorer: Vekt, utslipp og motoreffekt.
Les også:
Les:
Billigere å kjøpe miljøvennlig
Fra neste år foreslår regjeringen at det blir billigere å kjøpe lavutslippsbiler som slipper ut under 120 gram CO2 per km. Engangsavgiften senkes med over 20 prosent for disse bilene.
Finansdepartementet har laget en kalkulator som viser endringer i bilavgiftene.
I tillegg senkes avgiften for biler som har lav effekt. Staten vil ha mindre penger i avgifter for de første 65 kW som bilen er utstyrt med (tilsvarer 87 hestekrefter).
Forslaget til endringer i engangsavgiften innebærer for eksempel at en bil med CO2-utslipp på 100 g/km og effekt på 70 kW (95 hk) får en reell avgiftslettelse på om lag 7150 kroner.
Slik blir de nye engangsavgiftene når du kjøper ny bil:
«Knekkpunktet» er et CO2-utslipp på 153 g/km. Alle biler som slipper ut mer enn dette vil få en innstramming i engangsavgiften, sier departementet.
Det gjennomsnittlige CO2-utslippet på nye biler som ble solgt i Norge i september var 145 g/km.
- Dyrere med «vanlige biler»
Håkon Glomsaker, direktør for samfunnskontakt i NAF
Foto: Tore Meek / SCANPIXNAF sin direktør for samfunnskontakt, Håkon Glomsaker, steiler over regjeringens forslag.
- Dette er juksemaker pipelort, tar igjen og gir det bort. Selv om noen får det billigere, får andre det dyrere. Brorparten av de som kjøper en ny bil, må velge mellom biler som har et høyere CO2-utslipp, sier han, og legger til:
- Ikke alle barnefamilier kan kjøre i en el-bil som varer fra Røa-krysset til sentrum. Man må ha folks behov i bakhodet når man tenker avgifter, sier han.
Glomsaker i NAF ønsker heller et system hvor det blir billigere å kjøpe nye og trafikksikre biler, mens det heller kan skattelegges hardere å kjøre mye.
Han mener likevel det et skritt i riktig retning at man ikke rører vekt- eller kW-avgiften, slik at folk ikke straffes for å kjøre bil med mye sikkerhetsutstyr ombord.
- Bra utvalg av slike biler
Men direktør Erik Andresen i Bilimportørenes Landsforening er uenig med Glomsaker.
- Vi mener det er et godt utvalg av biler for folk som vil kjøpe relativt miljøvennlige biler. Mange familiebiler har et CO2-utslipp på godt under «knekkpunktet» på 153 g/km, sier han, og viser til at den mest nøysomme utgaven av den store og tunge Mercedes E-klasse slipper ut godt under dette.
Ville endret omregistreringsavgiften
Glomsaker i NAF er også skuffet over at omregistreringsavgiften ikke røres.
- For en familie med beskjedne midler som ønsker å bytte til en nyere bruktbil, som kanskje forurenser mindre, må de betale opp mot 21.855 kroner til staten for et nytt vognkort.
Årsavgiften for bensinbiler og dieselbiler med partikkelfilter økes med 1,8 prosent til 2790 kroner, mens årsavgiften for dieselbiler uten partikkelfilter økes 1,9 prosent til 3245 kroner.
Les også:
Les også:
Les også: