OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK toppbanner 516x50x64

Her er du: NRK > Undervisning > Skole > Samfunnsfag

Oppdatert 08.05.2002 09:10

 

Utgravingene i Kaupang

Et britisk blikk på Kaupang

Publisert 07.05.2002 14:05

Richard Hall ledet i tiden 1976-81 utgravningene av vikingbyen Jorvik som har gitt navn til York. Hall har skrevet flere bøker om de britiske utgravningene og er medlem av York Archeological Trust som har ansvaret for vikingsentret i York. Under et besøkt på Kaupang ga han uttrykk for hvor viktig han mener dette arbeidet er.

- Sett fra den andre siden av Nordsjøen er utgravningene på Kaupang svært viktige, sier Richard Hall. Alle som er interessert i vikingtida, kjenner til Kaupang. Allerede kong Alfred kjente til Kaupang så tidlig som i det niende hundreåret. Forskere kjenner Charlotte Blindheims utgravninger som var det som satte Kaupang på kartet. Nå later det til at det graves mer i selve hjertet av denne bosettingen, og jeg tror det fins forskere over hele verden som venter i spenning på resultatet.
Veteran på gamle tomter.


- I York er vi for eksempel svært interessert i det som nå skjer på Kaupang. Det er høyst sannsynlig at det var folk fra Kaupang som kom til York på slutten av åttehundretallet, og de hadde med seg sine erfaringer fra Kaupang, og de kom godt med når de utviklet byen Jorvik. Det hadde tidligere vært en anglosaksisk bosetting der før skandinavene kom. Men hvor omfattende var den skandinaviske innflytelsen? Alle som er interessert i hvordan makt og økonomi utviklet seg i det åttende, niende og tiende hundreåret, følger med i det som nå skjer på Kaupang.
Jorviksentret
The Vikings
Viking Dublin


- Kaupang har lenge vært litt av et mysterium fordi resultatene her har ikke sett ut til å stemme med det vi har funnet i andre vikingbyer fra samme periode. De nye utgravningene ser ut til å gi oss et bredere bilde og kan kanskje bringe Kaupang inn i hovedstrømmen av byutvikling i det niende og tiende hundreåret. Det vil bli meget interessant å følge Kaupangutgravningene videre framover.
Kaupang
Kaupang er ikke som andre funnsteder.

- I York har vi forsøkt å gi publikum et så rikt bilde av vikingtidas Jorvik som overhode mulig. Det er skrevet bøker, der har vært laget utstillinger og det er lagt ut stoff på internett. Dessuten har vi bygd opp en liten bit av vikingbyen i full størrelse med dens innbyggere, håndverkere og handelsmenn. Lokalbefolkningen er svært interessert i stedets historie, og folk fra hele England kommer til Jorvik, og også ellers i Europa og verden for øvrig er interessen stor. Så det er opp til lokalsamfunnet og det norske samfunn å avgjøre hvor mye og hvordan en vil presentere Kaupang for det store publikum, sier Richard Hall.
Vikingsentret
Funn fra Kaupang


----------------------------------------------------------------------------------------
Ansvarlig for disse nettsidene er Egil Eikvil, egil.eikvil@nrk.noSE OGSÅ:
 • Veteran på gamle tomter. Om Charlotte Blindheim og Kaupang
 • Vikingbyen ved Viksfjorden Kaupangs historie
 • Arkeologene i arbeid. Om utgravningene i Kaupang
 • Kaupang er ikke som andre funnsteder Om funnene


 • LENKER
 • Jorviksentret Sentrets hjemmeside
 • Vikingsentret Turistinformasjon
 • Viking Dublin Kort informasjon
 • Kaupang Hjemmeside for utgravningene
 • The Vikings Artikkel
 • Funn fra Kaupang Bildegalleri


 •  
   
  SØK

  ARKEOLOGI

  10 SISTE SAMFUNNSFAG
  08.05.2002 09:10
  Hva er dette?
  08.05.2002 09:09
  Amuletter?
  08.05.2002 09:09
  Smykker?
  08.05.2002 09:08
  Mynter?
  06.05.2002 09:24
  Mer enn en markedsplass.
  19.06.2001 14:06
  Smykker likevel?

  Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   04.01.2009 13:50