OVERSIKT
NYHETER
SPORT
KULTUR
MUSIKK
FAKTA
UNDERHOLDNING
BARN
UPUNKT
NRKBangla
Informasjon om nettstedet Bangladesh Nettressurser Fjernsynsserien Bangladesh og Norge

Her er du: NRK > Undervisning > Bangla > Bangladesh

Oppdatert 07.06.2002 11:26

HISTORIE

KULTUR

NATUR OG MILJØ

ØKONOMI

Bangla-mat
Disse nett-sidene er laget med støtte fra Norad - Direktoratet for utviklingssamarbeid.

 

Bangladesh: Politikk

Valg 2001

Publisert 03.10.2001 14:00 - Oppdatert 04.10.2001 10:10

Khaleda Zia ble valgets vinner
Khaleda Zia ble valgets vinner
1 oktober var det valg av nytt parlament i Bangladesh. Etter en blodig valgkamp med mange hatske utfall var det Bangladesh Nationalist Party (BNP) som vant en overraskende stor seier.

BNP med lederen Khaleda Zia og hennes tre koalisjonspartnere, fikk tilsammen tre ganger så mange representanter i parlamentet som tidligere statsminister Sheik Hasinas parti, Awami-ligaen, fikk.

300 døde i valgbråk

Siden juni er det en overgangsregjering som har styrt i Bangladesh etter at Sheik Hasinas regjering ble den første som fullførte de tilmålte fem årene. Valgkampen har vært mer voldelig enn noensinne. I følge nyhetsbyrået Reuters har over 300 personer blitt drept i forbindelse med valgkampen. Lederne av de to største partiene, bitre rivaler Khaleda Zia og Sheik Hasina har vært mest opptatt av å slenge beskyldninger og komme med hatske utfall mot hverandre.

Overgangsregjeringen ledet av Latifur Rahman har brukt store hærstyrker og politiet for å prøve å sikre en ordentlig valg. I to timer før valglokalene åpnet var det ikke mulig å bruke landets 500 000 mobiltelefoner fordi man ville sikre seg at bråkmakere ikke kunne ringe rundt å planlegge voldelige handlinger. Banker og forretninger ble og stengt valgdagen.

Beskyldninger om juks

Etter det store tapet beskyldte Sheik Hasina, datter av frigjøringshelten Sheik Mujibur Rahman, BNP for å drive med utstrakt valgjuks. Men utenlandske valgobservatører sa at valget stort sett hadde vært rettferdig og gikk riktig for seg.


Folk misfornøyd med volden

Aviser i Bangladesh mener årsakene til Awami-ligaens knusende tap er å finne i de ustabile og voldelige forholdene som preger bangladeshisk politikk. Særlig er mange misfornøyd med at Sheik Hasina ikke har stoppet voldelige, politiske bøller i sitt eget parti. Mange bangladeshere mener at voldskriminaliteten i landet øker.

Godt oppmøte

De 300 000 valgobservatørene kunne se at oppslutningen omkring valget ser ut til å bli høy. Særlig er det flere kvinner som har stemt enn tidligere, muligens et resultat av flere kampanjer som har vært rettet spesielt mot kvinner.


LENKER
 • Bangladeshelections.org Valgsider • Politikk
  Rivaliseringen mellom Sheik Hasina og Khaleda Zia (30.08.2001)
  Politisk vold (30.08.2001)
  Politiske partier (30.08.2001)
  Lokalpolitikk (30.08.2001)
  Politikk  (30.08.2001)


   
   
  Bangladesh i lyd og bilde
  Til Bangla-forsiden
  AKTUELLE TEMA

  SAMFUNNSLIV

  POLITIKK

  SPRÅK OG RELIGION

  Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 15:33