OVERSIKT
NYHETER
SPORT
KULTUR
MUSIKK
FAKTA
UNDERHOLDNING
BARN
UPUNKT
NRKBangla
Informasjon om nettstedet Bangladesh Nettressurser Fjernsynsserien Bangladesh og Norge

Her er du: NRK > Undervisning > Bangla > Bangladesh

Oppdatert 07.06.2002 11:26

HISTORIE

KULTUR

NATUR OG MILJØ

ØKONOMI

Bangla-mat
Disse nett-sidene er laget med støtte fra Norad - Direktoratet for utviklingssamarbeid.

 

Bangladesh: Kultur

Litteratur

Publisert 30.08.2001 14:46 - Oppdatert 06.09.2001 10:07

De gamle er best. Ihvertfall er det de de litterære heltene Tagore og Nazrul Islam som fremdeles er mest populære i Bangladesh. Moderne forfattere som kritiserer islam derimot slår ikke like godt an.

Lyd og video-ikon nytt
 • video video Intervju med Taslima Nasreen [Real]  Forfatteren forteller om islamske fundamentalister i Bangladesh. Intervjuer er Ole Torp. (45 kbps real video, 1 min. 16 sek.)


 • En baul
  Litteratur kom tidlig til Bengal. Muntlige overføringer av vers og dikt, gjerne med hinduistisk eller buddistisk innhold eller lokale myter, var populært. Poesi er svært viktig også i dagens Bangladesh. Folk er glade i å synge i kor, eller å høre på omreisende musikere og poeter som underholder ved ferjeleier, på båter eller i landsbyene. Disse kalles gjerne bauls og synger om romantikk. De er gjerne høye på hasj, men virker alltid glade og oppvakte, og sprer liv omkring seg. 

  Byste av Tagore

  Tagore

  De mest kjente bengalske poetene er Rabindranath Tagore og Nazrul Islam. Tagore fikk Nobelprisen i litteratur i 1913 for boken ”Gitanjanli”.

  Tagore kom fra en hindusistisk bakgrunn, men det var den bengalske kulturen som preget ham og det var den, og ikke en spesiell religion, som kjennetegnet arbeidet hans. Tagore var særlig opptatt av det enkle liv, av
  Hustet til Tagore i Kushtia. Her skrev han de aller fleste av sine verker fordi han
  ble så inspirert av omgivelsene sine der.
  mennesker og deres lidelser, og var en forkjemper for et hinduistisk- muslimsk fellesskap. Han skrev mye om landet og jorden i Bengal, og et utdrag fra hans tekster er blitt nasjonalsangen i Bangladesh. 


  Kazi Nazrul Islam

  Nazrul Islam var både komponist og poet. Han ble gjerne kalt ”rebell-poeten” og anerkjennes som Bangladesh sin nasjonalpoet. I den tiden da Bengal var styrt av koloniherrer brukte Nazrul Islam poesi for å bedre den nasjonale selvbevisstheten blant folket i Bengal.  

  Nasreens forbudte bok "Skam"

  Taslima Nasreen

  Taslima Nasreen mottok dødstrusler i 1993 og 1994 fra islamske grupper fordi de var uenige i det hun skrev. Nasreen hadde bl.a. skrevet en bok – ”Lajja” ("Skam" på norsk) – om hvordan en hindufamilie i Bangladesh ble plaget av islamske mobber.


  Taslima Nasreen
  I 1994 forlot hun Bangladesh og dro til Europa. Myndighetene gjorde ingenting for å ta de som hadde truet henne. Nasreen dro senere tilbake til Bangladesh i 1998 for å pleie sin kreftsyke mor, men dro i selvpålagt eksil i januar 1999, bl.a. fordi regjeringen hadde sendt ut en arrestordre på henne. Den bangladeshiske regjeringen forbød import og salg av Nasreens seneste bok fordi de mente den ville opprøre muslimer.


  LENKER
 • Taslima Nasreen Les mer om denne forfulgte forfatteren
 • Tre dikt av Tagore  • Kultur
  Nasjonalsporten Kabbadi (11.10.2001)
  Mat (30.08.2001)
  Sport (30.08.2001)
  Musikk (30.08.2001)
  Jatra, dans og kunsthåndverk (30.08.2001)
  TV, radio og aviser/blader (30.08.2001)
  Kultur (30.08.2001)


   
   
  Bangladesh i lyd og bilde
  Til Bangla-forsiden
  AKTUELLE TEMA

  SAMFUNNSLIV

  POLITIKK

  SPRÅK OG RELIGION

  Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 08:34