OVERSIKT
NYHETER
SPORT
KULTUR
MUSIKK
FAKTA
UNDERHOLDNING
BARN
UPUNKT
NRKBangla
Informasjon om nettstedet Bangladesh Nettressurser Fjernsynsserien Bangladesh og Norge

Her er du: NRK > Undervisning > Bangla > Bangladesh

Oppdatert 07.06.2002 11:26

HISTORIE

KULTUR

NATUR OG MILJØ

ØKONOMI

Bangla-mat
Disse nett-sidene er laget med støtte fra Norad - Direktoratet for utviklingssamarbeid.

 

Bangladesh: Politikk

Rivaliseringen mellom Sheik Hasina og Khaleda Zia

Publisert 30.08.2001 14:18

Politiske ledere har gjerne et horn i siden til hverandre, men få går så langt som de to kvinnene på toppen i Bangladesh.

Nåværende statsminister Sheik Hasina og lederen for opposisjonen, Khaleda Zia
Litt uvanlig for et muslimsk land (For de fleste land egentlig) så er det to kvinner som dominerer det politiske livet i Bangladesh. De leder hver sine parti, Awami-ligaen og nasjonalistpartiet, og begge er i familie med tidligere statsleder i Bangladesh.

Bursdagsfeiring

I 1997 oppstod det politisk kaos i Bangladesh med store og voldelige streiker fordi det oppstod turbulens omkring Khaleda Zias' fødselsdag.

Hun insisterte på at den var 15 august, samme dato som Sheik Mujib, Sheik Hasinas far og den første statsministeren i Bangladesh, ble myrdet av politiske motstandere. Awami-ligaen, partiet Sheik Hasina leder, hadde gjort denne dagen til offentlig sørgedag da de kom til makten i 1995. Tilhengerne til Sheik Hasina mente Khaleda Zia ikke hadde bursdag, og at hun ville feire den dagen for å spotte Sheik Mujibs minne.

Regjeringen vedtok samme uke å fjerne en liten bro som gikk over til den lille øya hvor Khaleda Zias mann, tidligere statssjef Ziaur Rahman, lå begravet. Tilhengerne til Khaleda Zia så dette som hevn fra regjeringen som ville hindre noen i å besøke graven til Khaleda Zias mann.

Skoleflinke?

I 1999 var det nye store streiker som til slutt gikk utover eksamener på skoler og universiteter. Sheik Hasina foreslo i parlamentet at årsaken til at Khaleda Zia oppfordret til streik var fordi sønnene hennes ikke studerte og at hun selv fikk svært dårlige karakterer da hun gikk på universitetet og at hun derfor ikke unnet noen andre å få tatt eksamen.

Khaleda Zia svarte med å oppfordre til nye store streiker.

Hvem trenger mest beskyttelse?

En av de siste lovene som ble vedtatt før valget i 2001 gikk ut på at Sheik Hasina skulle få ekstra sikkerhetsopplegg så lenge hun lever fordi noen av dem som var med å drepe familien hennes fremdeles går fri.

Tilhengerne til Khaleda Zia ville ikke at hun skulle få et dårligere opplegg og krevde sikkerhetsforanstaltninger på livsstid siden hennes mann også ble myrdet.

(Kilde: The Economist)Politikk
Valg 2001 (03.10.2001)
Politisk vold (30.08.2001)
Politiske partier (30.08.2001)
Lokalpolitikk (30.08.2001)
Politikk  (30.08.2001)


 
 
Bangladesh i lyd og bilde
Til Bangla-forsiden
AKTUELLE TEMA

SAMFUNNSLIV

POLITIKK

SPRÅK OG RELIGION

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 08:07