OVERSIKT
NYHETER
SPORT
KULTUR
MUSIKK
FAKTA
UNDERHOLDNING
BARN
UPUNKT
NRKBangla
Informasjon om nettstedet Bangladesh Nettressurser Fjernsynsserien Bangladesh og Norge

Her er du: NRK > Undervisning > Bangla > Bangladesh

Oppdatert 07.06.2002 11:26

HISTORIE

KULTUR

NATUR OG MILJØ

ØKONOMI

Bangla-mat
Disse nett-sidene er laget med støtte fra Norad - Direktoratet for utviklingssamarbeid.

 

Bangladesh: Samfunnsliv

Menneskerettigheter

Publisert 07.09.2001 10:54 - Oppdatert 14.09.2001 12:31

I alle land skjer det ting som gjør at mennesker krenkes. Det kan være at de blir misbrukt av noen, utnyttet av noen, de får ikke lov å si meningene sine om ting og lignende. I Bangladesh finnes det også mange brudd på menneskerettighetene.

Lyd og video-ikon nytt
 • video video Folk fra Burma flykter til Bangladesh 1992 [Real]  Reportasje fra Dagsrevyen (45kbps, 1 min.35 sek.)


 • En av grunnen til at menneskerettighetene brytes oftere i Bangladesh enn i en del andre land er at kvinner har en lav status i samfunnet, En annen årsak er at de statlige institusjonene som skal hjelpe og beskytte folk ofte ikke fungerer som de skal.

  Vold mot kvinner og kvinnediskriminering

  Ofte blir ikke de som har begått forbrytelser arrestert av politiet. Fordi politiet ikke er særlig effektive hender det ofte at folkemobber tar loven i egne hender og dreper eller mishandler folk de mener har gjort noe galt. Dette skjer gjerne på landsbygda. Ofte er det kvinner landsbymobben mener har gjort noe umoralsk som blir mishandlet. I landsbyen Noakhali fikk en 14 år gammel jente 101 piskeslag fordi hun var blitt voldtatt. Hun døde senere av skadene hun fikk.

  Syreredsel

  Av en eller annen grunn er det å kaste syre i fjeset på unge kvinner blitt vanlig i Bangladesh. I 1999 ble det rapportert 181 tilfeller av syrekasting på kvinner. Disse dør, eller de blir blinde eller vansirede.

  Grunnene til at menn kaster syre på kvinner kan være at de er sjalu på kona som har begynt å jobbe og blitt forsørgeren i familien, eller det kan være at en ung kvinne har avvist en mann, eller det kan være problemer knyttet til land eller brudepris. Siden kvinner alltid har hatt en lav status i Bangladesh så er det ikke alle menn som takler at kvinner nå tjener penger, enten som arbeidere i eksportindustrien eller med sin egen forretning de har startet ved hjelp av mikrokreditt. Og det blir verre av at svært mange menn i Bangladesh er arbeidsløse.

  Liten beskyttelse

  Kvinner som trenger beskyttelse fra voldelige ektemenn blir ofte satt i fengsel fordi det ikke finnes noen andre sikre steder å sende dem. Selv om kvinnen av og til går med på å sitte i fengsel for å slippe unna voldelige menn så hender det at de har problemer med å komme seg ut av fengselet selv om de ikke er dømt for noen kriminell handling.

  Misbruk av barn og barneprostitusjon

  På grunn av fattigdom er det mange barn som begynner å jobbe i svært ung alder. Noen av disse blir misbrukt av arbeidsgiverne sine, særlig de som jobber i husholdninger. Mange barn blir også tvunget ut i prostitusjon. I følge UNICEF, FNs barnefond, så er det 10 000 barneprostituerte i Bangladesh.

  Korrupte og voldelige politimenn

  Det hender ofte at folk som skal avhøres blir slått og mishandlet av politimenn. Politiet slår gjerne demonstranter som er ute på gatene. Et annet problem er at politiet noen ganger har voldtatt kvinner som er blitt anholdt. Selv om politiet ikke har lov til å gjøre noe av dette blir de sjelden straffet for det de har gjort.

  Selv om menneskerettigheter er del av lovverket i Bangladesh så finnes det spesiallover som gjør at politiet kan ta å arrestere folk selv om ingen har anmeldt dem, og politiet trenger ikke å gi en grunn for hvorfor en person er arrestert.

  Pressesensur

  I følge det amerikanske utenriksdepartementet så driver nesten alle journalistene i Bangladesh en form for selvsensur - det er ting de ikke skriver om fordi de er redde for hva som vil skje med dem hvis de gjør det. Journalister har blitt truet av både statsansatte og politiske aktivister.
   

  Diskriminering av urfolk og religiøse minoriteter

  På grensen til Burma er det flyktningeleirer med muslimer som har rømt fra Burma, særlig et folk som kalles Rohingya. Disse lever under svært dårlige forhold og Human Rights Watch har meldt at disse ofte blir slått og plaget. Regjeringen nekter rohingyane å bosette seg i Bangladesh fordi de ønsker at rohingyene skal dra tilbake til Burma. Men myndighetene der er ikke så ivrige etter å få dem tilbake og dette arbeidet går svært sent fremover. I mellomtiden har ikke rohingyene mulighet til å sende barna sine på skole, finne seg en jobb og så videre.

  Stammefolkene i Chittagong Hill Tracts har hatt liten mulighet til å påvirke beslutningene som har vært tatt angående landområdene de bor på. Tidligere ble land satt til side for at bengalere skulle komme å bo. Ofte har det ført til væpnet konflikt mellom stammefolkene og de bengalske nybyggere som har slått seg ned i disse områdene. også andre steder har stammefolk klaget over at de har mistet land til bengalske muslimer. I et så tett befolket land som Bangladesh er blir det naturlig nok en del konflikter over hvem som skal disponere jorda.

  (Kilder: Det amerikanske utenriksdepartmentent, The Economist)


  LENKER
 • Bangladesh Human Rights Network Hjemmesidene til en organisasjon som jobber med menneskerettigheter • Samfunnsliv
  Barnearbeid (13.09.2001)
  Skole (07.09.2001)
  Familieliv og bryllup (06.09.2001)
  Organisasjonsliv (30.08.2001)


   
   
  Bangladesh i lyd og bilde
  Til Bangla-forsiden
  AKTUELLE TEMA

  SAMFUNNSLIV

  POLITIKK

  SPRÅK OG RELIGION

  Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 08:07