OVERSIKT
NYHETER
SPORT
KULTUR
MUSIKK
FAKTA
UNDERHOLDNING
BARN
UPUNKT
NRKBangla
Informasjon om nettstedet Bangladesh Nettressurser Fjernsynsserien Bangladesh og Norge

Her er du: NRK > Undervisning > Bangla > Bangladesh

Oppdatert 07.06.2002 11:26

HISTORIE

KULTUR

NATUR OG MILJØ

ØKONOMI

Bangla-mat
Disse nett-sidene er laget med støtte fra Norad - Direktoratet for utviklingssamarbeid.

 

Islam

Publisert 31.08.2001 14:26 - Oppdatert 14.09.2001 15:41

Bangladesh er et muslimsk land, og islam har spilt en svært viktig rolle i å forme menneskene som bor og å gjøre dem til et folk og en nasjon.

Bangladesh er den tredje største muslimske nasjonen etter Indonesia og Nigeria. 85 prosent av de som bor i Bangladesh er muslimer. Dette er svært viktig. Hadde ikke folket i Bangladesh vært muslimer hadde de ikke hatt sin egen nasjon, men vært en del av delstaten Bengal i India.

Aktive muslimer

De fleste bangaldeshere er aktive muslimer. De støtter opp om islams lover: veldedighet overfor de fattige, pilgrimsreise til Mekka, fasten i fastemåneden ramadan, et edru liv og troen på én Gud, Allah. De færreste bangladeshere er fundamentalistiske muslimer. Under frigjøringskrigen var det nemlig noen veldig ivrige muslimer som ikke ville kjempe mot Pakistan fordi de mente at det var synd mot Islam å kjempe mot et land med rett-troende mennesker. Derfor er bangladeshere skeptiske til fundamentalitiske muslimer, selv om de selvfølgelig også finnes i Bangladesh.

Islam viktig for de fattige

Bangladesh har ingen velferdsstat som tar vare på de syke og fattige. Derfor er islam svært viktig for den sosiale strukturen i landet. Islam krever at man skal hjelpe de fattige og syke og ta seg av enker og forlatte kvinner. Hver husholdning passer på å sende litt mat eller noe annet til den fattige naboenka eller lignende.

Islam er ingen kirke og har ikke noen erkebiskop eller rådsmøte som bestemmer hva bangladesherne skal gjøre eller mene. Islam er bygget omkring landsby- eller nabolagsmoskeen.


Islam blir den dominerende religionen

De første muslimene kom til Bengal på 1300-tallet og deres herredømme og den påfølgende ekspansjonen forandret områdets kultur og karakter for alltid. Lenge var allikevel hinduene i overtall, men på 1890-tallet ble islam den religionen med flest tilhengere i Bengal. Årsakene til dette skiftet er mange, blant annet konverterte mange lavkaste hinduer til islam, muslimer fra nordlige India innvandret til Bengal, og muslimene fødte flere barn enn hinduene gjorde. (Les mer på historiesidene)


SE OGSÅ:
 • Hinduister og buddister Les om andre trosretninger i Bangladesh
 • Ramadan Les mer om fastemåneden og de religiøse festene


 •  
   
  Bangladesh i lyd og bilde
  Til Bangla-forsiden
  AKTUELLE TEMA

  SAMFUNNSLIV

  POLITIKK

  SPRÅK OG RELIGION

  Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 08:02