OVERSIKT
NYHETER
SPORT
KULTUR
MUSIKK
FAKTA
UNDERHOLDNING
BARN
UPUNKT
NRKBangla
Informasjon om nettstedet Bangladesh Nettressurser Fjernsynsserien Bangladesh og Norge

Her er du: NRK > Undervisning > Bangla > Bangladesh

Oppdatert 07.06.2002 11:26

HISTORIE

KULTUR

NATUR OG MILJØ

ØKONOMI

Bangla-mat
Disse nett-sidene er laget med støtte fra Norad - Direktoratet for utviklingssamarbeid.

 

Bangladesh: Politikk

Politisk vold

Publisert 30.08.2001 14:16

Bangladesh er kjent for all volden som er knyttet til de politiske partiene i landet. Sympatisører av de ulike politiske partiene støtter ikke bare sitt eget parti, de er nesten i større grad motstandere av de andre partiene.

Ødelegge for motstanderen

Hvis et parti skal ha et stort folkemøte for eksempel er det ikke uvanlig at noen truer de som skal delta på det, eller de starter slåsskamper så møtet skal bli ødelagt.

Særlig under valgkampene er det mye vold. Enkelte støttegrupper til Awami-ligaen som er det nåværende regjeringspartiet, har med politiets stilltiende støtte forstyrret opposisjonspartienes demonstrasjoner og folkemøter på voldelig vis. Opposisjonspartiene har på sin side brukt våpen og trusler for å tvinge fram store generalstreiker, hartals.

Ofte skylder de store partiene på hverandre når det er en bombeeksplosjon et sted eller hvis en journalist blir drept og lignende.

Voldelige studenter

De to store partiene har også studentfløyer som ofte ryker i tottene på hverandre, og det har hendt at de har brukt skytevåpen for å få kontroll over flest mulige studenthjem. Det har og skjedd at studentaktivister kappet av hendene til studentledere i motstandernes partier. Disse studentene er mer eller mindre profesjonelle bråkmakere i noen tilfelle og så særlig mye studering blir det ikke tid til.

Da noen av studentsupporterne til statsminister Sheik Hasina ble drept utfordret hun sine støttespillere og politiet til å hevne drapene. Volden i bangladeshisk politikk går altså helt til topps kan det virke som. 

Vold innad i partiene

Men det er ikke bare politiske motstandere som støtter hver sine parti som tyr til vold mot hverandre. Fraksjoner innad i de store politiske partiene kan også bruke mord, våpen og trusler for å få det som de vil. I 1999 ble 50 personer skadd i noe som må karakteriseres som en pistolkamp mellom to fraksjoner i Awami-ligaen i Sylhet-regionen. 

Misbruk av politisk makt

Det er ikke bare de som er engasjert i politikk som får merke volden. også vanlige folk blir plaget, det hender ofte at folk med politiske forbindelser krever penger fra forretningsmenn i motytelse for ikke å skape problemer. Politikk
Valg 2001 (03.10.2001)
Rivaliseringen mellom Sheik Hasina og Khaleda Zia (30.08.2001)
Politiske partier (30.08.2001)
Lokalpolitikk (30.08.2001)
Politikk  (30.08.2001)


 
 
Bangladesh i lyd og bilde
Til Bangla-forsiden
AKTUELLE TEMA

SAMFUNNSLIV

POLITIKK

SPRÅK OG RELIGION

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 08:02