OVERSIKT
NYHETER
SPORT
KULTUR
MUSIKK
FAKTA
UNDERHOLDNING
BARN
UPUNKT
NRKBangla
Informasjon om nettstedet Bangladesh Nettressurser Fjernsynsserien Bangladesh og Norge

Her er du: NRK > Undervisning > Bangla > Bangladesh

Oppdatert 07.06.2002 11:26

HISTORIE

KULTUR

NATUR OG MILJØ

ØKONOMI

Bangla-mat
Disse nett-sidene er laget med støtte fra Norad - Direktoratet for utviklingssamarbeid.

 

Bangladesh: Økonomi

Korrupsjon

Publisert 30.08.2001 11:07

I følge organisasjonen Transparency International er Bangladesh det mest korrupte landet i verden. Korrupsjon er et problem for både fattige og rike i Bangladesh, og det ødelegger for den økonomiske veksten i landet.
FAKTA : Korrupsjon
 • Byråkrater eller politikere som på upassende eller ulovlig vis beriker seg selv eller sine nærmeste med den makten de har fått tildelt
 • Bestikkelser - å love, gi, eller motta penger eller noe annet av verdi med det mål å påvirke offentlige ansatte slik at en berikes selv.
 • Nepotisme - Bruk av offentlig makt til å favorisere slektninger


 • Går utover økonomisk vekst

  Verdensbanken har regnet ut at hvis korrupsjonen i Bangladesh kom ned på det vi finner i land som Norge og Sverige ville nasjonalproduktet per person fordobles.

  Dette fordi korrupsjon reduserer skatte- og avgiftsinntektene til staten, og det reduserer investeringer fra utlandet. Dette hindrer staten i å investere i prosjekter som kan skape vekst. Det betyr og at de må kutte i budsjetter som går på helse og utdanning.

  Korrupsjon fører og til at det lille som er av penger på offentlige budsjetter blir brukt på gigantiske byggeprosjekter som ikke skaper økonomisk vekst, bare monumenter over en eller annen politiker.

  Går ut over de fattige

  Ofte er det de fattige som taper mest på at det finnes så mye korrupsjon – det hender at bistandsmidler som var ment å skulle brukes på de fattige blir tatt av de som kontrollerer pengene i Bangladesh. Og tjenester som er ment å være gratis for de fattige koster ofte penger allikevel som går rett i lomma på de som utfører tjenesten.

  Skolebøker blir avogtil nærmest stjålet av byråkrater.
  Det skjer også at folk stjeler lærebøker som er ment for fattige barn slik at foreldrene skal ha råd til å sende dem på skole. Disse bøkene dukker i stedet opp på markeder hvor fattige foreldre må bruke store summer (for dem) på å kjøpe skolebøker til barna som i utgangspunktet skulle være gratis for alle.

  Går utover kvinner og barn

  Fordi politiet og domstolen tar imot bestikkelser, så er det svært mange forbrytelser som ikke blir etterforsket. Dette går i særlig grad utover kvinner og barn som sjelden har mulighet til å bestikke noen selv. Derfor blir kriminalitet som konemishandling og barneprostitusjon ikke etterforsket. Og det fører igjen til at kvinner ikke anmelder voldelige ektemenn.

  Går utover miljøet

  Forskere ved Universitetet i Oslo mener at mye av årsaken til at det er så store miljøproblemer i sørøst-Asia (inkludert Bangladesh) er all korrupsjonen. I land som Bangladesh får man ofte privilegier og tilgang på land og ressurser hvis man støtter og er lojal mot mektige politikere. Men slike lojalitetsbånd er usikre fordi statskupp, politiske mord og annet gjør at slike bånd fort kan bli brutt.

  Derfor er det mange, på alle nivåer i samfunnet, som høster ut ressursene de rår over fortest mulig. De ser ikke noe nytte i å tenke langsiktig når de for eksempel hogger ned regnskogen. Fordi retten til å hugge skogen eller muligheten til å drive en fabrikk kan bli tatt fra dem, så er det viktigste for dem å tjene penger fortest mulig, ikke å ha en fabrikk som ikke forurenser, eller en skog som klarer å fornye seg selv.  Økonomi
  U-hjelp (14.09.2001)
  Lån til de fattige (31.08.2001)
  Jute (30.08.2001)
  Jordbruk (29.08.2001)
  Industri  (29.08.2001)
  Den økonomiske situasjonen (29.08.2001)


   
   
  Bangladesh i lyd og bilde
  Til Bangla-forsiden
  AKTUELLE TEMA

  SAMFUNNSLIV

  POLITIKK

  SPRÅK OG RELIGION

  Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 08:02