OVERSIKT
NYHETER
SPORT
KULTUR
MUSIKK
FAKTA
UNDERHOLDNING
BARN
UPUNKT
NRKBangla
Informasjon om nettstedet Bangladesh Nettressurser Fjernsynsserien Bangladesh og Norge

Her er du: NRK > Undervisning > Bangla > Bangladesh

Oppdatert 07.06.2002 11:26

HISTORIE

KULTUR

NATUR OG MILJØ

ØKONOMI

Bangla-mat
Disse nett-sidene er laget med støtte fra Norad - Direktoratet for utviklingssamarbeid.

 

Bangladesh: Økonomi

Jute

Publisert 30.08.2001 10:37

Jute er en fiberplante og en av Bangladesh sine viktigste eksportvarer. Jute kommer fra Bengal og har vært kultivert der i uminnelige tider. Det kom kjøpmenn fra hele verden for å kjøpe disse ”gyldne fibrene”. Jute ble brukt til korn- sand-, bomull- eller tobakksekker og kamuflasjenetting.

Hele 25 prosent av de som bor i Bangladesh er involvert i jutehandel på ett eller annet vis. Noen dyrker det, noen høster det, noen bearbeider, noen selger det, noen bruker det i industri.

Jute brukes også til å lage vesker, tepper og puter.

Miljøvennlig

Jute er biologisk nedbrytbart og svært miljøvennlig sammenlignet med de syntetiske alternativene som finnes som ikke brytes ned.

Jute plantes i den tørre årstiden (grisma) , april til juni, og høstes etter juli mens det fremdeles er masse vann på jordene, men etter at juteblomsten har visnet. Jute blir ikke dyrket på store plantasjer, i stedet er det småbønder som dyrker jute og selger for penger.

Synkende etterspørsel

Etterspørselen etter jute har sunket de siste ti-årene, særlig fordi man har begynt å bruke syntetiske stoffer i stedet. Dette har ført til at mange småbønder i Bangladesh har blitt fattigere. De har ikke funnet noe annet å dyrke i stedet, og mange av familiene uten land som levde av å arbeide for jutebøndene har mistet arbeidet sitt og har måttet flytte inn til byene.

Det produseres mye mer jute i Bangladesh enn det er marked for, så prisene blir svært lave. Det finnes store jutefabrikker som ikke er lønnsomme, men som drives videre av pengehjelp fra regjeringen som kommer som u-hjelp til Bangladesh. Nå prøver man gjøre denne industrien mer lønnsom bl.a. med å stenge en del jutemøller og gi arbeiderne mer utdanning. Norad har gitt penger til å støtte restruktureringen av denne industrien.Økonomi
U-hjelp (14.09.2001)
Lån til de fattige (31.08.2001)
Korrupsjon (30.08.2001)
Jordbruk (29.08.2001)
Industri  (29.08.2001)
Den økonomiske situasjonen (29.08.2001)


 
 
Bangladesh i lyd og bilde
Til Bangla-forsiden
AKTUELLE TEMA

SAMFUNNSLIV

POLITIKK

SPRÅK OG RELIGION

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 08:02