OVERSIKT
NYHETER
SPORT
KULTUR
MUSIKK
FAKTA
UNDERHOLDNING
BARN
UPUNKT
NRKBangla
Informasjon om nettstedet Bangladesh Nettressurser Fjernsynsserien Bangladesh og Norge

Her er du: NRK > Undervisning > Bangla > Bangladesh

Oppdatert 07.06.2002 11:26

HISTORIE

KULTUR

NATUR OG MILJØ

ØKONOMI

Bangla-mat
Disse nett-sidene er laget med støtte fra Norad - Direktoratet for utviklingssamarbeid.

 

Bangladesh: Økonomi

Jordbruk

Publisert 29.08.2001 15:43

Det å dyrke jorden er utrolig viktig i Bangladesh. For de fattige er drømmen å kunne ha et jordstykke til å dyrke mat til familien og kanskje få et overskudd som kan selges på markedene.

rismark
Fordi jorden i Bangladesh er så fruktbar og fordi det er så god tilgang på vann så kan man høste ris tre ganger i året. Det er det viktigste jordbruksproduktet i Bangladesh

De viktigske jordbruksavlingene er ris, jute, te, hvete, sukkerroer, poteter, tobakk, belgfrukter, oljefrø, krydder og frukt. Jute og te er de jordbruksproduktene som de eksporteres mest av.

Landbruket i Bangladesh har tradisjonelt vært helt avhengig av de usikre værforholdene. En dårlig monsunsesong førte til en dårlig avling og trusselen om hungersnød. Dette er ingen ønskesituasjon og man har prøvd å gjøre forholdene litt mer stabile ved å investere i store vanningssystemer laget for å kontrollere flomvannet og samle regnvann som kan brukes i de tørre månedene.

I Bangladesh har man og innført et fleravlingssystem som gjør at man kan høste både to og tre ganger i året ved hjelp av vanningssystemer og bruk av plantevernsmiddel og gjødsel.

Jordbruket er kjempeviktig for folk i Bangladesh, men det er ikke så lett å tjene penger på jordbruket ved å selge jordbruksvarer til andre land. Svært mange land ønsker å beskytte sine egne bønder og setter høye avgifter på jordbruksvarene som kan importeres. Da blir prisen på utenlandske varer så høy at ingen av forbrukerne vil kjøpe dem.

Et annet problem er at infrastrukturen er så dårlig i Bangladesh at det er vanskelig å få fraktet jordbruksvarene til steder hvor de kan selges til utlandet eller på store markeder i Bangladesh.Økonomi
U-hjelp (14.09.2001)
Lån til de fattige (31.08.2001)
Korrupsjon (30.08.2001)
Jute (30.08.2001)
Industri  (29.08.2001)
Den økonomiske situasjonen (29.08.2001)


 
 
Bangladesh i lyd og bilde
Til Bangla-forsiden
AKTUELLE TEMA

SAMFUNNSLIV

POLITIKK

SPRÅK OG RELIGION

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 08:02