OVERSIKT
NYHETER
SPORT
KULTUR
MUSIKK
FAKTA
UNDERHOLDNING
BARN
UPUNKT
NRKBangla
Informasjon om nettstedet Bangladesh Nettressurser Fjernsynsserien Bangladesh og Norge

Her er du: NRK > Undervisning > Bangla > Bangladesh

Oppdatert 07.06.2002 11:26

HISTORIE

KULTUR

NATUR OG MILJØ

ØKONOMI

Bangla-mat
Disse nett-sidene er laget med støtte fra Norad - Direktoratet for utviklingssamarbeid.

 

Bangladesh: Historie

Mogulriket

Publisert 22.08.2001 12:55

På 1200-tallet ble områdene som i dag er Bangladesh invadert av muslimene som kom vestfra. Men de hadde ikke med seg mange mennesker, og den eneste måten de kunne styre på var om de lokale menneskene også ble muslimer.

Muslimsk soldat

Muslimske invasjoner

For å få dette til måtte de skape forhold som gjorde det attraktivt for folk å velge islam.

I løpet av de neste hundre årene ble millioner av mennesker muslimer. Det var særlig i Indusdalen, det som i dag er Pakistan, og i Ganges/ Brahmaputra-deltaet, dagens Bangladesh, at folk ble muslimer. Det finnes flere teorier om hvorfor folk valgte islam, og hvorfor bangla-folket gjorde det i så stor grad.

Islam får fotfeste

Én teori er at det var lavkastene og de kasteløse (Sudraene) som ble muslimer, og at høykastefolket forble hinduer. Det var særlig bønder som konverterte viser det seg. Og som tidligere nevnt var mange av lavkastene fra områdene som i dag utgjør Bangladesh.

En annen teori er at den hinduistiske krigerklassen var lei av at brahmanene dominerte og at de derfor valgte islam. Islam appellerte til kvinner for islam gikk i mot enkebrenning-tradisjonene i hinduismen og ga kvinner mer frihet enn hinduismen gjorde. Islam åpnet også for at kvinner kunne arve og ga generelt kvinner mulighet til større deltakelse i samfunnslivet.

Videre, store deler av Bangladesh var jungel og lå i utkanten av de områdene som var sterkest hinduistiske og sterkest preget av kastesamfunnet. På denne tiden skiftet også den store Ganges-elven sitt løp, den fløt mer østover, noe som åpnet store deler av dagens Bangladesh for risdyrking og jordbruk. Dette ga muslimene muligheten til å nå og handle med primitive landsbyboere som tidligere ikke hadde vært del av det hinduistiske kastesamfunnet.

I storhetstiden ble landet kalt "Gyldne Bengal"

Storhetstid

I de neste 500 årene var Bengal under islamsk styre, først under et sultanat, så under mogulene fra 1600-tallet av. Dette var en storhetstid for folket i Bengal. Det var et verdenssenter for bomullstøy og silke, og man handlet og med sennepsfrø, jute og ris. Det ble handlet med land så langt borte som ved Middelhavet, Afrika og Japan. Europeiske handelsfolk flokket til Bengal og etablerte store handelshus der. Det var så mye handel og så mye penger å tjene at både britene, franskmennene, nederlenderne og portugiserne kjempet om å dominere Bengal. Da britene vant i 1757 og ble herrer over Bengal hadde de lagt grunnlaget for å legge under seg hele India fordi Bengal var så rikt.

SE OGSÅ:
 • Juvelen i kronen (Juvelen i kronen) • Bangladesh historie
  Historisk tidslinje (02.11.2001)
  Hungersnød i 1943 (05.09.2001)
  Nyere historie (22.08.2001)
  Frigjøringskrig (22.08.2001)
  Øst-Pakistan (22.08.2001)
  Frigjøring fra britene (22.08.2001)
  Juvelen i kronen (22.08.2001)
  Tidlige sivilisasjoner (22.08.2001)


   
   
  Bangladesh i lyd og bilde
  Til Bangla-forsiden
  AKTUELLE TEMA

  SAMFUNNSLIV

  POLITIKK

  SPRÅK OG RELIGION

  Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 07:42