OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner undervisning 516x50x64

Her er du: NRK > Undervisning

Oppdatert 20.02.2004 12:30

AKTUELLE SERIER

banner vingeslag 100 blått hovedside
Vikingbyen ved Viksfjorden
Banner DDT 100
 

Farvel til Skolefjernsynet

English by Crime

Publisert 20.12.2001 12:43 - Oppdatert 07.05.2002 14:59

Dette var betegnelsen europeiske kolleger satte på NRK Skolefjernsynets engelskserier på 60- og 70-tallet. Seriene var heldramatiserte, og manuskriptene var skrevet av to engelske forfattere, Lewis Jones og Michael Smee. Det ble i alt produsert fem slike serier, og de ble brukt i årevis i norske skoler. Så sent som i 1995 bestilte enkelte skoler nye kopier av seriene. Det ble laget egne elevhefter til seriene, og det første heftet ble solgt i et opplag på 100.000.

Får fortsatt fan-mail

Så sent som i oktober i år fikk vi e-post fra en seer som skriver følgende: "Jeg husker mang en gang jeg var hjemme fra skolen og koste meg med disse seriene da de gikk på skolefjernsyn. Jeg husker bare få episoder av seriene, men i min "lille" verden var dette spenning på høyt plan. Jeg var nok ganske ung da seriene gikk i skolefjernsynet. Jeg er 32 år i dag, og husker bare brøkdeler av seriene. Men jeg vet de har gjort inntrykk på meg, for de var både spennende og flotte."

The Green Umbrella

Denne første serien ble produsert i 1969 med Geoffrey Hinsliff og Vivian Lloyd i hovedrollene. Serien utspiller seg i London, og noen få scener ble innspilt på location der. De øvrige opptakene ble gjort i Centralfilms studio i Keysers gate i Oslo. I birollene benyttet vi amatører fra en britisk amatørteatergruppe som den gang var i aktivitet i Oslo og som kalte seg "Oslo Dramatic Society". Serien ble sendt første gang i 1968. Foruten i Norge ble serien vist i Sverige Danmark, Finland og Nederland.

The Seventh Key

Også i denne serien hadde Geoffrey Hinsliff hovedrollen, men hans kvinnelige motspiller denne gangen var Diana Chappell. Ellers medvirket skuespillerne Cheryl Conte og David Munro fra London, og i Oslo var igjen en rekke medlemmer av "Oslo Dramatic Society" med. Historien er et slags rebusløp gjennom London for å finne nøkkelen til arven etter en rik onkel. Denne jakten bringer oss rundt til en rekke kjente steder i London, St. Paul’s Cathedral, Tower, the Zoo, Hyde Park, Trafalguar Square, Cleopatra’s Needle, Post Office Tower og helt ut til Greenwich der teclipperen Cutty Sark ligger.
Musikken til serien var skrevet av Kåre Furuholmen, far til Magne Furuholmen i "a-ha". Magne Furuholmen har laget et bilde med tittelen "The Seventh Key", og han sier selv at han lot seg inspirere av denne tittelen da han fant den på noen gamle noteark etter sin far. Denne serien ble vist første gang i 1969 og sendt i reprise fram til 1975.

The Mystery on the Moor

I denne serien har vi forflyttet oss til det skotske høyland, men vi finner fortsatt Geoffrey Hinsliff i den mannlige hovedrollen. Hans kvinnelige motspiller denne gangen er Vivienne Cohen. Det ble denne gangen brukt lagt flere profesjonelle britiske skuespillere enn tidligere, blant dem June Ritchie kjent fra John Schlesingers film "A Kind of Loving" og senere i West End-oppsetningen av "Gone With the Wind".
Men også her fikk vi god hjelp av medvirkende fra "Oslo Dramatic Society" Serien var den første i rekken som ble spilt inn i farger.
En mystisk gjenstand blir funnet på vidda og mange viser interesse for funnet. I historien inngår episoder i heisen i Aviemore og et fallskjermhopp fra fly. De fleste opptakene ble gjort på location i Skottland, men de fleste interiøropptakene ble gjort i studio i Oslo. En avisannonse spiller en viktig rolle i historien og for å spare penger ble denne rykket inn som en reell annonse i lokalavisen. Samme dag dukket politiet opp på hotellet der teamet og skuespillerne bodde for å undersøke bakgrunnen for den mystiske annonsen. Kanskje ikke så rart når teksten lød: Found on moors near Breamar. Object of interest.
Serien ble sendt første gang i 1970 og fram til 1976.

Port of Secrets

Cornwall er arenaen for denne engelskserien der vi oppholder oss i en landsby vi har kalt "Porthryn". De fleste innbyggerne i denne kystbyen har sin hverdag knyttet til havet, enten driver de fiske etter krabbe og "crayfish" eller de har arbeid på båtbyggeriet eller hermetikkfabrikken. Men det fins også tinngruver i området, og det kommer turister og andre fremmede til stedet. Og her dukker mysteriet opp.
Hovedrollene i denne serien innehas av Paul Darrow (kjent fra "Blake’s Seven") og Diana Chappell. Ellers medvirker en rekke britiske skuespillere, blant dem Michael Graham Cox og Harry Meacher. Opptakene ble gjort på location i Corwall i og omkring byen Portleven der det også ble gjort en rekke opptak i byens hotell med tilhørende bar. Ellers ble de fleste interiøropptakene gjort i studio i Oslo. Serien ble sendt første gang i 1974 og i reprise helt fram til 1987.


The Blue Poster

Dette er den korteste av de fem seriene som ble produsert. Den er bare på tre episoder mens alle de andre var på fem episoder. Denne gangen befinner vi oss i Shropshire i byen Ironbridge som har fått sitt navn etter verdens første jernbru som ble bygd over elva Severn. Distriktet rundt Ironbridge ble selve hjertet i den industrielle revolusjon. Mysteriet som utspiller seg her er knyttet til en blå plakat som blir stjålet. opptakene er gjort i Ironbridge og på industrimuseet like utenfor byen, et museum for distriktets industrihistorie og med en liten gjenreist viktoriansk by.
Hovedpersonene i serien er fire unge skuespillere som danner en teatergruppe og reiser rundt med kanalbåt, de spilles av Bernard Finch, Paul Lavers, Sue Bovell og Elisabeth Sinclair. Ellers medvirker blant andre Jonathan Blake, Kevin Brennan, Anne Ridler og Harry Geldard. Serien ble sendt første gang i 1978.---------------------------------------------------------------------------
Ansvarlig for denne nettsiden: Egil Eikvil egil.eikvil@nrk.no


 
 
SØK

Banner bangla 140
SENDINGENE

KONTAKT

10 SISTE UNDERVISNING
20.02.2004 12:30
Sidene oppdateres ikke
08.05.2002 09:10
Hva er dette?
08.05.2002 09:09
Amuletter?
08.05.2002 09:09
Smykker?
08.05.2002 09:08
Mynter?
06.05.2002 09:24
Mer enn en markedsplass.

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 19:42