OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner

Her er du: NRK > NRK Utenlandssendingen

Oppdatert 21.04.2004 10:14

NRK NYHETER

HISTORISK STOFF

Redaktør

NRK har et bredt tilbud du kan ta inn også utenom Norges grenser. Via langbølge, mellombølge, internett og nettradio har du en rekke muligheter til å høre norsk radio.

NRK Radio i utlandet
0342 Oslo

Tlf 815 65 900
eller
23 04 70 00 (fra utlandet)

e-post:

Ansvarlig redaktør:
Tommy Hansen

 

Lytterkontakten

Publisert 05.12.2001 13:33 - Oppdatert 05.12.2001 13:36

Kortbølgen fikk en stadig strøm av positive brev fra lytterne - over 400 i måneden. Toppen ble nådd tidlig på 60-tallet. Da kom det omkring 800 brev og lytterrapporter i måneden.

Det var særlig i forbindelse med "Postkassa" og "Norway this Week" at det kom lange og utførlige brev. Ja, ikke bare brev - en skogbrannvakt i Canada sendte pakker med aviser og det samme gjorde en utvandret tsjekker i Australia. En mann på Tasmania ble så begeistret over et engelsk-program om norske fiskerier at han sendte en boks med skjell. Postverket klarte å knuse alle sammen på veien. Og fra India kom en elfenbenskniv som takk for sendingene.

De engelskspråklige lytterne ville vite alt mulig om Norge. Det kunne være statsforfatningen, muligheten for safari på Svalbard, frimerkesamling eller muligheten for å få jobb i Norge. I den utstrekning det var mulig, fikk alle svar.

Fra postbunken

Her er et par eksempler på brev som kom inn til redaksjonen:

"Jeg satt en dag ved mitt apparat da det plutselig kom inn en gammel norsk dame på 82 år og spurte om hun ikke kunne få lytte på Norges-nytt i mitt kortbølgeapparat. Hun fortalte at hun var født i Christiania. Hun hadde reist hjemmefra bare 18 år gammel og hadde ikke vært hjemme siden. Nå lever hun alene, helt uten familie. Jeg forsikrer at de minuttene hun satt der og lyttet på det norske programmet, var det som om hun levde et helt liv. Det ville vært verd alle de millionene senderen og ustyrets deres har kostet om dere hadde kunnet se den tandre gamle damen sitte der mens tårene trillet."

(Fra New Zealand)

"Jeg lå i bunnen av en sampan med rismatter over meg. Jeg var på flukt nedover Den gule flod på grunn av kommunistenes fremrykking. En morgen tok jeg sjansen på å sette på min portable-radio, og stor var min forbauselse da jeg plutselig hørte en norsk stemme bryte gjennom. Det var en ubeskrivelig opplevelse som gav meg nytt mot og tro."

(Norsk misjonær i Kina)

"Jeg er eneste hvite mann her på stedet. Hver lørdag kommer alle eskimoene og indianerne i vid omkrets hjem til meg for å lytte på trekkspillmusikken og den gamle dansemusikken fra Oslo."

(Norsk ingeniør i Alaska)

"Jualften var vi utenfor Cochin, på vei til Calcutta. Vi lyttet til den norske kortbølgesenderen, som kom fint inn. Vi fikk høre om været der hjemme, fikk spesielle programmer med julehilsener fra hver landsdel og vi satt alle med følelsen av å ha fått en fersk julehilsen fra nettopp vår egen landsdel i Norge."

(Norsk kaptein på vegne av mannskapet)

Som "Tore på sporet"

Men det var slett ikke bare brev. Fra meget tidlig i sin eksistens fungerte Kortbølgen som en slags velferdstjeneste og service-sentral. Nærmest som 60-tallets "Tore på sporet". Det ble etablert kontakter mellom folk, som f.eks. mellom de to brødrene som begge var sjøfolk og gjensidig ikke visste hvor den andre var. Eller mellom engelskmannen og hans franske kjæreste som jobbet i Norge; de hadde begge forandret adresse og mistet kontakten. Eller for å ta et eksempel fra de siste årene: Den gamle spanjolen som for femti år siden hadde vært med på en redningsaksjon der bare ei lita norsk jente overlevde - kunne Utenlandssendingen finne henne? Det kunne de som regel.. 
 
SØK

HØR RADIO VIA NETTET


NRK EUROPAKANALEN

10 SISTE NRK UTENLANDSSENDINGEN
18.03.2004 14:40
Europakanalen påska 04
06.03.2003 14:36
Om kortbølgetilbudet
25.09.2002 14:52
Frekvenser fra 271002
25.09.2002 14:31
Finn nyhetene på nettet

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 19:33