Her er du: NRK.no > NRK P3 > musikk
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Se hele NRS-showet!
Blod, stjerner og jubel - norsk hip hop hadde en av sine største kvelder.

Video: NRS 10 år - reprise!


FOTO; Se bilder fra showet
FOTO; Se boksekampen mellom Herkules og Cast

Se også: The Battle




Det er ikke hver dag et radioprogram kan feire sin egen eksistens med å selge 1 100 billetter. Men Petres National Rap Show gjorde akkurat det. Rockefeller var fyllt til randen da Tommy Tee og makker Herkules inviterte til bursdag. Halve salen var under 18 år - med andre ord den yngste delen av Petre-lytterne - og neste generasjon NRK-brukere.

Norsk hip hop var tynne greier da Tommy Tee fikk sitt eget show på Petre ved kanalens start i oktober 1993. 10 år seinere trekker en rekke oppegående hiphop-hoder fram nettop National Rap Show som en viktig inspirasjonskilde. På sitt eget joviale og lett breiale showmanship-vis, driver Tommy Tee NRS som en ukentlig skolering i hip hop. Fredagens 10-årsjubiluem var en manifestasjon over hvor mange artistfrø som har tatt til seg Tommy Tees "edutainment" på Petre opp gjennom årene. I tillegg fortalte kvelden hvor stor, brei og bra den hjemlige hiphop-scenen har blitt i løpet av National Rap Shows eksistens

Blant høydepunktene kan nevnes opptrednene til Tungtvann, Warlocks, svenske Ken og Gatas Parlament. Men som alltid med National Rap Show - gutta er Show-delen meget bevisst. Kvelden åpnet med et spektakulært motorsagshow og nådde sitt klimaks med en allerede legendarisk boksematch mellom Tommy Tees sidekick Herkules og Equicez-profil Cast - med Kristopher Schau som naturlig konferansier.

Alt sammen overført gjennom en fem timer lang direktesending på Petre. Målet til Petre er å fremme norsk muskkk - og lage radioopplevelser man ikke får noen andre steder. Bursdagselskapet til National Rap Show bød på begge deler. Det var utsolgt, det var oppsiktsvekkende, det var hip hop, det var National Rap Show, det var NRK Petre.

500 sendinger

Tommy Tee har brakt hiphop til folket siden starten i 1993.
- Det har jo gått utrolig lang tid. Jeg prøvde å telle etter, og fant ut at vi har laget over 500 sendinger. Mye har forandret seg siden starten, både på musikkfronten og når det gjelder programmet. Men det er moro å se tilbake!
Upunkt spurte viktigheter innen norsk hiphop hvorfor programmet har overlevd så lenge, deriblant Tungtvanns Poppa Lars.
- Da National Rap Show startet, var hiphop relativt nytt i i landet, mens det spilles over alt i dag. NRS har holdt på stilen sin hele veien.
Redaktør Bård Øvervoll i hiphop-magasinet Kingsize har en enkel forklaring.
- Fordi det er et veldig bra program som lages av flinke folk.
Men hva mener Tommy Tee selv?
- Jeg vet ikke. Det er nok noen høye herrer som er våre beskyttere. Hehehe. Vel, rap har jo fått større og større betydning, og man stopper vel ikke et program i vekst.

PROGRAMLEDERE: Tommy Tee og DJ Herkules.


Bygderap

Både Øvervoll og Poppa Lars mener det er klare geografiske årsaker til at man bør feire NRS-bursdag.
- I lang, lang tid var National Rap Show det eneste programmet hvor du kunne høre hiphop utenfor Oslo. Jeg hørte på det i flere år mens jeg bodde i Tromsø. De som satt alene i bygdene rundt omkring i landet og likte hiphop, fikk tilgang på musikken gjennom NRS, mener Øvervoll.
- Rapshowet har vært en sinnsykt viktig informasjonskanal for oppveksten i distriktene. I dét legger jeg mye: blant annet har NRS oppdatert landet med ny musikk og man lærte for eksempel mye om livemiksing ved å høre på NRS, istemmer Poppa Lars.

- Vil du si at NRS er en autoritet?
- Ja. Og det var det også med en gang det startet. Tommy Tee hadde forsåvidt autoritet før den tid også. Det er ingen tvil om at Tommy Tee og DJ Herkules har dratt dette langt.

Tungtvanns Poppa Lars mener Petres rapshow har fått hiphop ut til disktriktene.


- Tror du programmet vil bestå i lang tid framover?
- Jeg håper det. For det er ingen andre radiofolk som sitter inne med samme kompetanse. Nå er det jo mye hiphop som er listet både på petre og andre kanaler, men det blir aldri så konsentrert og bra som i NRS. Og som sagt er programmet utrolig viktig for de som bor utenfor Oslo og de andre store byene i landet.

Fortsatt like frisk

Musikksjef Håkon Moslet i Petre er klar på hvorfor kanalens rapshow overlevde høstens radikale omlegginger.
- Tommy Tee har en utrolig høy standard på programmet sitt. Selv om han er ti år eldre nå enn da NRS begynte, er han fortsatt et friskt hiphopnavn. NRS er det eneste radioprogrammet i NRK som har et showpreg. Programlederne er som talkshow-verter med en jovial tone seg imellom, og det er unikt i petresammenheng. Dessuten er Tommy Tees posisjon i norsk musikkliv sterkere enn noensinne, mener Moslet.

Hva nå?

Tommy Tee er ikke helt sikker på hvor veien går nå, men sier de tar én sending av gangen.
- Når du har jobbet i radio i tjue år sånn som meg, går det litt automatikk i ting. Hovedsaken er at vi ønsker å være formidlere av det som i våre ører er bra musikk, uavhengig av ting som plateselskap eller hvem som digger hva.
- Da høres det jo ut som dere har en ganske uttalt misjon?
- ...Ja, vi har kanskje det?

Av Karen Moe Møllerop, NRK Upunkt


Publisert 14.01.2004 18:52 - Oppdatert 04.02.2004 17:16


hvit pixel 1 x 1
SE OGSÅ:
petre_gronn_bakgrunn768
Hva ble spilt på P3?
Vi legger ut alle spillelistene på nettet.


hvit pixel 1 x 1
petremorgen til forside - endelig 325
Siste fra Petremorgen:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Are og Odin:
are og odin kysser forsideboks
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no