Her er du: NRK.no > NRK P3 > musikk
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Ukas album uke 6
Kaizers Orchestra "Evig pint"
Å følge opp 90 000-selgeren "Ompa til du dør" syntes som et svært plagsomt oppdrag. Mange av oss trodde Kaizers Orchestra ville få store problemer. Men det er bare å innse det: "Evig pint" er en kunstnerisk suksess.

Kaizers Orchestra "Evig pint" (Farmen)

Mørkere, galere, flinkere og mer komplekst enn debuten. Det er noen av hovedtrekkene ved det nye Kaizers Orchestra-albumet. De to sjefskaizerne JanOve Ottesen og Geir Zahl har presset kniven mot egen strupe, gravd dypere i den musikalske brønnen, tynt sine kreative sjeler. Og det uten å miste sjarmen, allsangappellen, popsensibiliteten og det fyllerørete preget. Jeg spår minst tre monsterhits fra "Evig pint"; Petre-hiten "Di grind", "Salt & pepper" og tittellåta. Det vil føre til at minst 50 000 nordmenn kjøper Kaizers også denne gangen. Og til at bandet får respekt.

Dyster dimensjon

Kjernekuttet her er åpenbart tittellåta. Det er en ladet og mørkemannsaktig storslegge av en låt; en desperat, episk sistereis som graver seg dypere og mer storslagen enn noen Kaizers-låt tidligere. Den bringer en ny dyster dimensjon inn i Kaizers-universet. Og den viser et band som har format til å fikse mer krevende rock for hjerte og hode.

Gla`-fandenivoldsk

"Hevnervals" kunne vært Nick Cave rundt "Do You Love Me". Ottesen svinger pisken på forbløffende gla'-fandenivoldsk måte. "Djevelens orkester" er slavisk moro, vindskeivt og urkaizersk. Man vet folket vil danse og skråle til denne. "Container" er et overraskende kontant, punkete og intenst innslag. Den har noen klaustrofobiske kvaliteter. Man får lyst til å knuse noe.

Stor hitmaker

"Min kvite russer" er et melodramatisk glansnummer fra JanOve Ottesen. "Månen er full igjen/Den er like kvit og full som meg og min bestevenn" synger han mens han selv spiller pumpeorgel og resten av bandet har fri. Og det med stor overbevisning. Fyren bør ikke undervurderes som låtskriver og ikke minst låtformidler. "Salt & pepper" viser - i likhet med "Di grind" - at han også er en stor hitmaker. Ethvert rockeband hadde gått langt for å få den låta. Den viser en raffinert utgave av Kaizers.

Mange rockere som fikk bandet i vrangstrupen etter fjorårets oljefatmania bør gjøre seg selv den tjeneste å gjennoppdage de fine kvalitetene Kaizers Orchestra viser på "Evig pint". Originale og morsomme - ja, men også et jævlig bra rockeband. Så får vi heller tilgi de den åtte minutter lange "Drøm hardt (Requiem part I)" på slutten av plata. Den kunne de spart seg.

Av Håkon Moslet, musikksjef PetrePublisert 04.02.2003 14:55 - Oppdatert 04.02.2003 15:13


hvit pixel 1 x 1
petre_gronn_bakgrunn768
Hva ble spilt på P3?
Vi legger ut alle spillelistene på nettet.


hvit pixel 1 x 1
petremorgen til forside - endelig 325
Siste fra Petremorgen:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Are og Odin:
are og odin kysser forsideboks
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no