niveanatt_3.jpg

10 siste saker:

  Alpha Dog (5)
  The Fountain (5)
  Inga tårar (2)
  Fiji Drive nr. 2 – festens hemmelighet (3)
  Music and lyrics (4)
  Norbit (1)
  Talladega Nights (DVD) (4)
  Blodsbånd (4)
  Dreamgirls (3)
  USA mot Al-Arian (4)



Andre nyhetsbrev fra NRK.no Mer informasjon om nyhetsbrevet

SØK (I HELE NRK):



  UPUNKT*

4/4: De gode og de onde 
Som guttunge hørte jeg om krigen mellom Iran og Irak på TV. Jeg hadde lært om annen verdenskrig på skolen og spurte i den anledning mine foreldre om hvem som var de gode - Var det Iran eller var det Irak? "Ingen av dem," sa far. Det svaret plaget meg i mange år etterpå.

Niveanatt.
Etter utsettelser og kontroverser, settes Niveanatt opp på NRK Petre med sendestart 19. november. Det som begynte som en utforskning av radiomediets muligheter til faction - blandingen av fiksjon og virkelighet - endte i et ferdigprodusert stykke som med til dels skremmende presisjon beskriver elementer vi nå kjenner fra krigen i Afghanistan.

Noen av CNN-meldingene som figurerer i stykket kunne vært klippet rett fra krigens første fase. Det eneste du behøver å gjøre er å bytte ut "Norway" med "Afghanistan", "Oslo" med "Kabul". Virkeligheten vil alltid overgå fiksjonen i absurditet.

Nerve

Dersom Niveanatt hadde blitt skrevet og spilt inn i dag, ville produksjonen hatt en ganske annen nerve. Det er fortsatt svært lite sannsynlig at Norge vil bli invadert av USA, men hver dag minnes på at verden ikke bare er et sted der den gode viljen sørger for at barn slipper å sulte i hjel eller bombes til biter. Denne påminnelsen har vi levd med lenge, men i bakkant av 11. september har vi i større grad blitt tvunget til å forholde oss til den. Så lenge det varer.

Det er vanskelig å skjønne kompleksiteten i det politiske og militære spillet som nå foregår på internasjonalt toppnivå. Den tilsynelatende enkle oppgaven å få tak i én mann som man mener er ansvarlig for de over seks tusen døde i terrorangrepene mot USAs østkyst, berører hele den politiske situasjonen i Midtøsten og en hel rekke konflikter som i utgangspunktet ikke har noe med angrepet å gjøre. Den berører i høyeste grad den amerikanske økonomien, dermed også den europeiske. Og tilslutt - enten vi vil det eller ikke - vår egen livssituasjon her i Norge.

- Så hvem er de gode?

Gustav Falck og Sofia Lindeblad i siste episode.
- Ingen.
Taliban gir en lang marsj i lokalbefolkningen. USA slipper bomber og nødhjelp om hverandre over et av verdens fattigste land. I Norge lever vi hemningsløst over evne i forhold til ressursbruk og miljøutslipp. Få av oss er villige til å justere livsstilen med mindre vi er tvunget til det. I Afghanistan har de knapt nok noen livsstil igjen å justere.

Niveanatt viser - på sin noe rampete måte - hvordan det er å bo i et land som blir invadert. Hvordan hverdagen blir forandret av at noen begynner å bombe byen du bor i. Det har i det minste en viss aktualitet. God fornøyelse.

Forfatter Christopher Grøndahl
Tilrettelagt for nett av Tor-Erling T. Ruud, Upunkt



 Tanker
  3/4: Bomber under bordet (04.12.2001)
  2/4: Oppmerksomhet (26.11.2001)
  1/4: Gjentakelse (19.11.2001)


 Copyright NRK © 2001 - Telefon: 815 65 900 - E-post: upunkt@nrk.no -