P1-regjeringa 3_1
Her er du: NRK.no > NRK P1 > P1-regjeringa Sist oppdatert 21:45
 

Politikerne fornøyde, Aarebrot dypt skuffet

Per Kristian Foss (H) leser manifestet sammen med Bergit Svendseid
Per Kristian Foss (H) leser manifestet sammen med Bergit Svendseid
Mens politikerne synes det er mye å hente i P1-regjeringas manifest om framtida, er valgforsker Frank Aarebrot dypt skuffet over resultatet.

Publisert 18.06.2005 14:20.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Helene Hillestad Irving

BILDER: P1-regjeringa

Se også: - Dette er modig og kreativt! Stortingspolitikerne fikk MANIFESTET.

Per-Kristian Foss er en av mange stortingspolitikere som lørdag fikk lytternes egen P1-regjerings tanker om framtida. Han mener det er ting i manifestet politikerne kan ha god nytte av.

- Jeg synes dette er en inspirerende konkurrent til vår regjering. Dette er engasjerte folk med nye formuleringer og nye vinklinger. Ikke minst er det et friskt språk her. Det er mye å ta med seg. Jeg liker at de er sterke på toleranse og mangfold. At de ser på bekjempelse av fattigdom, og at de ser på at vi må være endringsvillige i framtida, sier han.

Et nytt språk

Også Arbeiderpartiets Knut Storberget liker det han ser.

- Det jeg har veldig sansen for her er at ildsjelene slipper til. Jeg synes på mange måter at de introduserer et nytt språk i forhold til det politiske liv. Noe av det de har skrevet ser vi jo allerede at vi politikere følger; - Det å avbryte folks tale skal betraktes som raping leste vi, og det skal vi hvertfall ta med oss. Ellers er det en klar tone i å ta vare på velferden, og man påpeker at man ønsker mer politisk styring.

- Spennende

Carl I. Hagen synes prosjektet P1-regjeringa er spennende.

- Først og fremst må jeg si det er spennende når man plukker opp et menneske fra hvert fylke for å høre hva de mener. Det er klart vi kommer til å lese dette nøye, og se hva de sier. Det jeg har lest er spesielt - kanskje litt drømmende, men det er mye fint. Konkret synes jeg det er flott at de vil styrke det tverrfaglige arbeidet, at de vil styrke politiet, og at de har disse nøkkelordene om verdier. De er også veldig for at vi skal utarbeide og forske på fornybare energikilder, og det er spennende. De vil ha slutt på brennbare energikilder, noe som jo betyr olje, sier Frp-politikern.

- Jeg er skuffet

Frank Aarebrot
Men mens politikerne synes det er mye godt i manifestet, er valgforsker og professor Frank Aarebrot langt fra enig. Han er dypt skuffet over resultatet av det han mener har vært et spennende og kreativt programprosjekt i NRK.

- Jeg kan ikke legge skjul på at jeg er ganske skuffet. P1 har bedt om å få en regjering, så har de fått en verdikommisjon. Temaene de tar opp har stort sett vært oppe før. Jeg hadde vel ventet meg at det var tatt opp litt mer nye ting, og at de hade tenkt litt mer på utviklingen, sier han.

Samtidig som han er skuffet, synes han det er interessant å lese hva de "lyttervalgte" har kommet fram til.

- Det som er mest betenkelig, men samtidig også veldig interessant, er at de er en gruppe nytere ikke ytere. De tenker mye på hvordan vi skal nyte livet, men ikke så mye hvordan vi skal yte til samfunnet. Det er lite om det at vi alle sammen må jobbe og gjøre ting vi ikke liker innimellom. Her formulerer de hva folk skal ha rett til, men lite om hvilke plikter nordmenn skal ha de neste 100 år.

Men det er punkter i manifestet han også liker.

- Det er endel morsomme ting her. Dette med ski-kurs til innvandrere og resept på fritid for eksempel.

Troms Bjørn Ole Lundberg sammen med SVs Karin Andersen


LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM P1-REGJERINGA

 
30 SISTE P1-REGJERINGA
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no