P1-regjeringa 3_1
Her er du: NRK.no > NRK P1 > P1-regjeringa Sist oppdatert 21:45
 

Merker politikerpresset på kroppen

Endelig har P1-regjeringen fått et håndfast bevis på arbeidet de holder på med. Men det skjedde ikke uten kamp.

Publisert 17.06.2005 14:25. Oppdatert 17.06.2005 16:53.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Helene Hillestad Irving

BILDER: Regjeringas kunstverk BILDER: P1-regjeringa



Det ble en kamp om kjepphester og sterke meninger da P1-regjeringa skulle skrive verdiplattformen for manifestet de skal overlevere toppolitikerne i Norge lørdag klokken 13:30.

- Planen var at vi skulle komme fram til fem verdier, men vi har ikke blitt enige om den femte, sier Terri Senior som er Møre og Romsdals representant.

Terri Senior fra Møre og Romsdal

Kan ikke ha én kampsak nå

Andre representanter peker på at kjepphestene er nødt til å falle litt, for at en enighet skal bli resultatet.

- Jeg er vel en av dem som har presset på for å få tonet ned andre folks kjepphester, ja, sier Vestfolds representant, Per Asbjørn Andvik.

- Når man kommer hit med en kampsak, og tror man skal snakke om det i forbindelse med verdier for de neste 100 år, så må noen si litt fra. De spesifikke sakene kan vi heller ta opp under tiltak og ønsker for fremtiden, sier Andvik.

Bergit Svendseid fra Telemark
Men til tross for til tider høylytt diskusjon, virker det som om det er stor respekt for hverandres meninger innad i regjeringa.

- Det handler om at vi har et felles ansvar om å komme fram til noe vi kan stå inne for alle sammen. Da må vi hente fram det beste i hverandre framfor å slå hverandre i hjel men meningene våre, sier Kjærsti Gangsø fra Oppland.

Må gi slipp på å mene noe om alt

Det er Bergit Svendseid fra Telemark enig i.

- Jeg har følt litt på det at man ikke kan mene like sterkt om alt. Man må gi litt slipp. Det viktigste må komme med, og jeg føler at de viktigste tingene nå har det, sier hun.

Og representantene regner med å måtte jobbe i mange timer til, før det endelige manifestet er ferdig.

- Så lenge vi ender opp med noe hver og en i Norge kan holde i hånden og finne i hvertfall en ting de føler er viktig for dem, så synes jeg vi har fått til mye. Men jeg regner med at det blir sent i kveld. Jeg håper det, faktisk. Jeg vil ikke vi skal gi oss før vi er ferdige, sier Svendseid.

Verdiene er det eneste som gir stabilitet

Siden torsdag har de 19 medlemmene av P1-regjeringen jobbet intenst med å utforme manifestet. Verdiplattformen skal sammen med en klar visjon danne grunnlaget for hele dokumentet.

- Når det er endringer hele tiden, trenger vi noe felles som kan gi stabilitet. Noe som er uhavhengig av hvor du er fra, eller hvem du tror på. Vi tror verdiene er det eneste som gir en slik stabilitet. De er fellesmenneskelige. Framtida forandrer seg kollosalt, det å da ha en felles verdiplattform tror vi er vesentlig for å styre oss i riktig retning de neste 100 årene, sier prosessleder Hans-Olav Håkonsen.

Ordene:

Rettferdighet: - For meg er rettferdighet det viktigste. Jeg ser det i et globalt perspektiv. En ubegrenset rettferdighet når det gjelder fordeling for eksempel, men det er også et ord man kan bruke når man snakker om de nære ting, og politikk innenfor Norges grenser.

Mot:- Jeg må si mot etterhvert har blitt den verdien jeg føler mest for. Norge er et unikt land.Vi er i en enestående posisjon hvor vi har nok resursser, nok respekt og et godt omdømme. Vi kan koste på oss å ha mot. Å tørre tenke utradisjonelt i framtida, og gjøre valg andre ikke tør prøve. For eksempel kan du se på familiesammensetninger. Vi kan tørre, og klare gjennomføre, at nye tanker blir stuerene, sier Senior.

Respekt: - Det går jo på alt. Respekt for hverandre. respekten for eldre, respekten for foreldre, for barn, for andre kulturer, for andres meninger, sier Jon Granrud fra Østfold.

Oppmuntring: - Å oppmuntre hverandre, men også de som ikke bor i Norge. Å oppmuntre til utvikling, og til å tørre.

Og det femte ordet de er nesten helt enige om er Oppdage:

- Hvis vi tror vi har oppdagt alt kan vi jo bare gi opp. Det er mye igjen å oppdage både i hverandre, i andre, i Norge, i utlandet og i næringslivet, sier Hedmarks representant Hans Christian Medlien.

Sammen skal disse ordene peke mot konklusjonen livskvalitet.

Hør hva politikerne på Stortinget mener om P1-regjeringens manifest på P1, lørdag klokken 13:30. Sendingen kan også høres i nettradioen





P1-regjeringa har et stort arbeid foran seg, og de skal ledes gjennom arbeidetav to prossessledere.

Brita Stene er en 34 år gammel psykolog fra Oslo. Hun eier og driver et konsulentselskap, og holder på med et doktorgradprosjekt tilknyttet HALOS ved Universitetet i Bergen. Hun jobber også halv tid for NRK i opplæringsavdelingen.

Hans-Olav Håkonsen er 57 år gammel, og kommer fra Hønefoss. Han er endringsnavigatør, og jobber som selvstendig næringsdrivende med hovedvekt på å bygge lærende organisasjoner, personlig coaching og teamutvikling.

Politikerne som kommer til Sem lørdag for å lese hva folkets P1-regjering har kommet fram til er: Per-Kristian Foss (H), Carl I. Hagen (Frp), Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (Krf), Åslaug Haga (Sp), Knut Storberget (A), Karin Andersen (SV), Torstein Dahle (RV) og Steinar Bastesen (Kystpartiet).

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM P1-REGJERINGA

 
30 SISTE P1-REGJERINGA
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no