P1-regjeringa 3_1
Her er du: NRK.no > NRK P1 > P1-regjeringa Sist oppdatert 21:45
 

Fredsaktivist på sykkel

Tore Nærland, foto: Torunn Tørneng
Tore Nærland, foto: Torunn Tørneng

Publisert 01.06.2005 15:27.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Harald Dale og Siri Bjelland Berven

*Navn:Tore Nærland
*Alder: 51 år
*Sivil status: Skilt
*Barn: 3 sønner

*Stilling: Turoperatør, syklist og fredsforkjemper

*Fritidsinteresser: Liker å bruke kajakken, leser bøker (lydbøker) og lytter gjerne mye til musikk.

*Mest stolt over i eget liv: At jeg i 1983, midt i den kalde krigen, syklet fra Moskva til Washington og at jeg for fredens sak har syklet rundt jorda tre ganger.

*Mest bekymret for i Norge i framtida: Tendensene til at vi skal bli en egoistisk nasjon med store rikdommer og ressurser uten å tenke på deling med den tredje verden. Det bekymrer meg også dersom barn får vanskeligere vilkår å vokse opp under.

*Favorittbok: «Fuglane» av Tarjei Vesås

*Gjør meg mest glad: Når det går bra med mine tre barn og når jeg også får gjort noe for andre barn, for eksempel besøke skoler i andre land.

*Provoserer meg mest: Urettferdighet! Når folk lider på grunn av krig og mangel på respekt for menneskerettighetene! Alt som smaker av kulturell, sosial, religiøs og politisk undertrykking i Norge og andre land.

*Det viktigste i min tro: Troen på Gud og med den som utgangspunkt ta vare skaperverket, naturen, miljøet og hverandre.

*Nordmenns beste sider: Den norske givergleden er en god egenskap. Det har vi sett gjentatte ganger. Den aktive arbeidsinnsatsen er også en god egenskap. Det er også idrettsengasjementet vårt.

*Norges tre største fordeler: At vi har hatt fred i så mange år og ikke vært i krig (ser bort fra Balkan/Afganistan) og at vi har god levestandard og helse. Sammen med en sterk økonomi gjør dette at vi står sterkt i verdenssamfunnet.

*Ytre kjerneverdier i forholdet mellom allle slags folk i tida framover: Respekt og solidaritet og kristne og religiøse verdier.

*Hva kjennetegner Norge om 100 år: En nasjon med god velferd og helse som er en fredsmegler som bygger bro mellom rike og fattige nasjoner på Moder Jord.

*Forbilde: Mahatma Gandi og Matin Luther King

Bakgrunn: Fem kandidater fra Rogaland (27.04.2005)
Siste saker:

 
30 SISTE P1-REGJERINGA
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no