P1-regjeringa 3_1
Her er du: NRK.no > NRK P1 > P1-regjeringa Sist oppdatert 21:45
 

- Lykken finnes i hverdagen

Hun er sikker på at lykken kan komme rekende på ei fjøl. For det er de små øyeblikkene som er lykke for Camilla Vanebo. Hun provoseres av likegyldighet og håper at fred, rettferdighet og toleranse vil bli kjerneverdier i forholdet mellom alle mennesker i framtida.

Publisert 31.05.2005 14:40. Oppdatert 03.06.2005 10:26.
Av Anne Marte Kattevold Adolfsen

Camilla Vanebo er 36 år, gift og har tre barn. Hun arbeider som rådgiver i Oppland fylkeskommune, og har studert litteraturvitenskap, drama/teater, filosofi og film. Hun interesserer seg blant annet for kulturopplevelser, film og reiser. Samtidig brenner hun for et samfunn som tenker mer helhetlig, og mener at mennesker må ta mer ansvar for seg selv og andre.

Viktig med meningsinnhold

Og kunst og kultur er noe Vanebo vil fronte dersom hun blir medlem av P1 regjeringen. 36-åringen mener det er helt avgjørende for samfunnet at man har mer fokus på kunst og kultur for å utvikle gode levekår.

- Har du et meningsinnhold i livet ditt, så kan du klare det meste, sier hun.

- Tenk helhetlig

Camilla Vanebo irriterer seg over effektiviseringen i den offentlige sektor og mener at samfunnet nå må begynne å tenke mer helhetlig. Blant annet mener hun at det som skjer i sykehussektoren nå er et symptom på det som skjer i samfunnet ellers. Man tar ut enkeltdeler og betrakter dem hver for seg i stedet for å se et totalbilde.
Vanebo mener man må ha gode, små sjukehus som kan gjøre det meste, og at de store, kompliserte og omfattende tingene bør gjøres på sentralsjukehus slik det har blitt gjort tidligere i Norge.

- Barna må slå seg litt

Camilla Vanebo er opptatt av at vi alle må ta mer ansvar for oss selv. Hun ser tendenser til at vi begynner å bevege oss mot et saksøkersamfunn, og mener at man er for opptatt av å fordele skyld hvis noe uforutsett skjer.
Vi har alle et ansvar for å ta vare på oss selv og andre rundt oss, mener hun, og legger til at det for eksempel er meningsløst når barnehager sager ned trærne for at ikke barna skal ramle ned og slå seg.

- Vi fratar oss selv muligheten for fysisk aktivitet. Jeg brenner for at barna skal få naturlige lekemuligheter og lære seg å ramle litt, sier hun.

De små øyeblikkene

Vanebo er opptatt av å leve nå og nyte den tiden man har. For man har ingen garanti for hvor lenge man lever. Hun synes det er viktig at det har blitt fokus på at alle skal ha rett til pensjonsordninger fra folketrygden, ikke bare offentlig ansatte. Men hun synes fokuset på alt man skal gjøre når man blir pensjonist er litt meningsløst.

For Vanebo er det de små øyeblikkene som er viktig. Det er de som er lykke for henne.

- Vi må ha mer fokus på hverdagen. Lykka kan komme rekende på ei fjøl, sier Trebarnsmoren.

Dette er Camilla Vanebo


Navn: Camilla Vanebo
Alder: 36
Sivil status: Gift
Barn: 3
Stilling: Rådgiver i Oppland fylkeskommune
Fritidsinteresser: Kulturopplevelser, film, reise.

Mest stolt over i eget liv: Mine 3 kjekke barn som nå er 5, 7 og 14 år.

Stolt og glad: Når jeg får til noe selv eller sammen med andre, ting eller prosjekter som jeg selv eller sammen med andre har satt i gang og vi lykkes med å få realisert.

Mest bekymret for i Norge i framtida: At vi skal bli for velfødde og oss selv nok, og at vi skal bli et krav, frykt og erstatningssamfunn.

Favorittbok: Det er mange til ulike tider. For eksempel klassikere som Dostojevski. Leseglede kan også være tegneserier som Pondus og Nemi.

Gjør meg mest glad: Å lykkes med noe jeg har jobbet med over lang tid. Å være sammen med familie og gode venner i festlig lag.

Provoserer meg mest: Likegyldighet.

Det viktigste i min tro: Jeg tror på det gode i mennesket og på respekt og toleranse overfor andre mennesker og deres verdisyn.

Nordmenns tre beste sider: De er rause, staute og utholdende.

Norges tre største fordeler: Mangfoldet i natur, variasjon i årstider, og befolkningstetthet. Det er et fredelig, velfungerende velferdssamfunn.

Tre kjerneverdier i forholdet mellom alle slags folk i tida framover: Fred, rettferdighet og toleranse.

Hva kjennetegner Norge i verden om 100 år: Et utadvendt, åpent, raust, positivt og humørfylt samfunn.

Forbilde: Alle som har mot til å forandre verden, som setter seg selv utenfor fokus til fordel for noe de tror fullt og helt på.

Siste saker:

 
30 SISTE P1-REGJERINGA
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no