P1-regjeringa 3_1
Her er du: NRK.no > NRK P1 > P1-regjeringa Sist oppdatert 21:45
 

Kultur- og kvalfangstforkjemperen

Som den tredje av de fem kandidatene til P1-regjeringa, har Nordlands-juryen plukket ut Lillian Solrun Selvik fra Steigen.

Publisert 24.05.2005 12:10. Oppdatert 01.06.2005 15:07.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Ivar Jensen

NAVN: Lillian Solrun Selvik

ALDER: 48 år

SIVIL STATUS: Har kjæreste

BARN: Tre jenter: Karoline (27), Teresa (25) og Albertine (14).

Lillian Selvik - foto: Monica White Martinsen, NRK
STILLING: Dramalærer i Kulturskolen og freelancer.

FRITIDSINTERESSER: Brodering, turgåing og solsikkedyrking.

MEST STOLT OVER I EGET LIV: - Dit ungene og jeg er kommet i dag.

MEST BEKYMRA FOR I NORGE I FRAMTIDA: Havet og lufta, egoisme, ufølsomhet, kynisme, respektløshet og mangel på barmhjertighet.

FAVORITTBOK: "Markens grøde" av Knut Hamsun

GJØR MEG MEST GLAD: Et barn som stråler i skaperglede, en hånd som stryker mitt slitne kinn. En ungdoms smil, og et muntert hei. Et eldre par - hånd i hånd langs veien.

PROVOSERER MEG MEST: Løgn

DET VIKTIGSTE I MIN TRO: Tror at noe stort fører menneskene sammen hvis menneskene følger naturen - lytter og lærer.

NORDMENNS TRE BESTE SIDER: (Ikke godt å si - nordmenns kan være det meste)

NORGES TRE STØRSTE FORDELER: Naturen, lite land med få innbyggere, og Norge ligger i et fredelig hjørne av verden.

TRE KJERNEVERDIER I FORHOLDET MELLOM ALLE SLAGS FOLK I TIDA FRAMOVER: Respekt, likeverd og ydmykhet.

HVA KJENNETEGNER NORGE I VERDEN OM 100 ÅR: Min drøm er: Levende bygder - ikke bare på papiret. En rettferdig skattepolitikk. Lønn til ildsjeler. Siviløkonomer som skal regne ut verdien av omsorgsarbeid. Mennesker skal få mer tid til å være medmennesker.

FORBILDE: Isak Sellanrå i "Markens grøde".

Juryens begrunnelse

Juryen falt for Lillian Selvik som en av de fem kandidatene blant annet på grunn av bakgrunnen hennes. Lillian ble kjent for sitt engasjement for kvalfangst tidlig på 90-tallet. Hun var med å starte "Harpunens venner", og reiste verden rundt for å aksjonere for kvalfangst. Trebarnsmora er også en kulturpersonlighet i Steigen. Hun er involvert i drama - blant annet i Saga-spillene i Steigen. Nå jobber hun blant annet med å lage en kulturgård der hun bor på bygda i Steigen.

Om utvelgelsen

Av de 130 forslagene folk har sendt inn til NRK Nordland, har nå juryen landet på fem kandidater. Alle blir presentert i NRK P1s formiddagsprogram Nordaførr - 11 til 13 på formiddagen - fram til 3. juni. Når alle fem kandidater for Nordland er presentert, inviteres lytterne til å å stemme på den personen de mener er den beste til å representere fylket vårt i regjeringa. 10. juni står vi igjen med én kandidat fra hvert fylke. Disse skal så møtes på Sem Gjestegård i Asker 16. og 17. juni for å tenke høyt om framtiden. Disse tankene - dette manifestet - skal høytidelig overrekkes statsministeren 18. juni.

Om regjeringen

P1-regjeringa er NRK P1s satsing i forbindelse med 100-årsmarkeringen av unionsoppløsningen. En skikkelig folkevalgt "regjering" skal utarbeide et manifest omkring Norge de neste 100 år. Dette blir folkets egne råd til de virkelige politikerne: Denne veien bør vi gå...

Siste saker:

 
30 SISTE P1-REGJERINGA
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no