P1-regjeringa 3_1
Her er du: NRK.no > NRK P1 > P1-regjeringa Sist oppdatert 21:45
 

– Stopp privatiseringen!

Boligprisene må ned og velferden må bygges opp. Det er noen av kampsakene til ordkunstneren Odd Børretzen i Tønsberg.

Publisert 13.05.2005 08:25. Oppdatert 13.05.2005 08:44.
Børretzen er den første Vestfold-kandidaten til P1-regjeringa. Den kjente og kjære forfatteren og visesangeren har synspunkter på det meste fra boligpolitikk til utenrikspolitikk.

NAVN: Odd Børretzen
ALDER: 78 år
BOSTEDSKOMMUNE: Tønsberg
BARN: 3 voksne barn
STILLING: Presenterer seg selv som pensjonist, bedre kjent som forfatter og visesanger.

LIKER Å LESE: Krim og krigshistorie. Stor tilhenger av Graham Greene, og mener han burde hatt nobelprisen i litteratur.

LIKER Å HØRE PÅ: Klassisk musikk, særlig barokken. Bach er en favoritt. Også glad i klassisk gitarmusikk, særlig den spanske gitaristen André Segovia og engelske Julian Bream. Hører også gjerne på jazz.

MEST BEKYMRET FOR I NORGE I FRAMTIDA: Privatiseringen, økende nedbrytning av velferdsstaten. Økende sosial forskjell som kan føre til bitterhet og økt kriminalitet.

MEST BEKYMRET FOR I VERDEN I FRAMTIDA: Terrorisme. All krig er terror. Terrorisme kan bare bekjempes med sosial utjevning. Fattigdom og urettferdighet er årsaken til terrorisme. Religion blir brukt som våpen.

NORDMENNS GODE SIDER: Mye godt. Klart demokratisk sinnelag. Av natur og historie er nordmenn demokratisk innstilt. På en måte oppfant vi demokratiet på egen hånd uten grekernes hjelp. Tenker på tingvolden i vikingtiden og tidligere. Kjærlighet til naturen, miljøbevisste.

NORDMENNS DÅRLIGSTE SIDER: Tendens til griskhet og egoisme, det er menneskelig, og nettopp derfor er sosialdemokratiet så viktig.

NORGE MONARKI ELLER REPUBLIKK OM 20 ÅR: Monarki, har stor tro på Kronprins Haakon Magnus.

KJENNETEGNER NORGE OM 100 ÅR: Håper vi har blitt et flerkulturelt samfunn, at vi har respekt for andre tradisjoner og at det er lite sosiale forskjeller.

ET GODT FORBILDE I VERDEN: Har håpet at Norge skulle forbli et annerledes-land, i betydningen sosialdemokratisk. At Norge ikke skulle følge stadige krav om markedsvekst. Er bekymret for miljøet og jordens framtid, Norge og resten av den rike verden utgjør en fare. Håper at vi snur. Vi er ikke verre, men burde være bedre. Har stor tro på FN.

Begrunnelse fra forslagstiller

Jeg oppfatter Odd Børretzen som en mann med mange flotte tanker. Ikke bare bruker han humor, men han greier også å få oss til å lytte. Reflektert og ung i sine tanker. Hans kandidatur behøver egentlig ikke begrunnes, han er en høvding - kort og godt.

Bakgrunn: Hverdagshelter og alkiser (29.04.2005)
Siste saker:

 
30 SISTE P1-REGJERINGA
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no