Slakter Rødts anmeldelse av politiet

HAMAR (NRK): Partiet Rødt har anmeldt politiet etter at organisasjonen Sian holdt appeller i Hamar sentrum. Det får ytringsfrihetsekspert til å reagere.

Rødt Hamar anmelder Sian og politiet

MØTTE OPP: Førstekandidat til Rødt Hamar, Svein Ørsnes, andrekandidat Suhad Abushammala og leder Thore Johan Nærbøe har møtt opp på Hamar politistasjon for å levere sin anmeldelse.

Foto: Vibeke Cederkvist / NRK

Lørdag ettermiddag holdt den islamkritiske aktivistgruppa Stopp islamiseringen av Norge (Sian) appeller på Østre Torg i Hamar sentrum. Nå har Rødt Hamar anmeldt både Sian og Politiet.

Ekspert på presseetikk og ytringsfrihet, Gunnar Bodahl-Johansen, reagerer sterkt på avgjørelsen om å anmelde politiet.

Gunnar Bodahl-Johansen

HØRER IKKE HJEMME: Gunnar Bodahl-Johansen er ekspert på presseetikk og ytringsfrihet. Han er tydelig på at denne anmeldelsen ikke hører hjemme i et demokrati.

Foto: Arkiv

– En slik anmeldelse hører ikke hjemme i et demokrati, sier han.

Han mener at anmeldelsen minner om et annet «regime» enn det man har i Norge, og at politiet ikke skal gå inn og avbryte folk som ytrer seg på gata.

– Politiet kan ikke gå inn bare fordi Sian ytrer seg om noe Rødt ikke liker å høre på.

– Helt utålelig

Førstekandidat i Rødt Hamar, Svein Ørsnes, mener politiet burde ha gått inn og stoppet demonstrasjonen til aktivistgruppa mye tidligere og anmelder de for tjenesteforsømmelse.

De mener det som ble ytret på torget er hatkriminalitet og strider med straffeloven paragraf 185 første ledd.

Her leverer Rødt anmeldelsen sin av politiet

ANMELDELSE: Her leverer Rødt Hamar anmeldelsen av både aktivistgruppa Sian og politiet.

Foto: Vibeke Cederkvist / NRK

Ørsnes var selv til stede på demonstrasjonen og var en av publikummerne som stilte seg med ryggen mot Sian.

– At Sian for lov til å okkupere Østre Torg i halvannen time med giftige uttalelser mens de rakket ned på både barn og ungdommer som stod hørte på; det var helt utålelig.

Nytteløst å anmelde politiet

Bodalh-Johansen sier derimot at det er nytteløst å gå til en anmeldelse av politiet, da deres jobb er å ivareta tryggheten til folk i gatene.

Rødt anmelder Sian

LEVERTE ANMELDELSE: Inne på Hamar politistasjon venter lederen og førstekandidaten i Rødt Hamar på å levere anmeldelsen.

Foto: Vibeke Cederkvist / NRK

– Politiet skal ikke bryte inn og stoppe at folk ytrer seg på gata. Eventuelt kan man anmelde Sian og prøve det for domstolen. Da kan man finne ut om det er ulovlig eller ikke og om det kan straffes.

Lederen for Sian, Lars Thorsen, sier det er vanskelig å gi noe klart svar på om de gikk over streken på lørdag, men er tydelig på at de ikke snakker om hudfarge eller sprer hat mot enkeltpersoner.

Rødt mener derimot at gruppen gjemmer seg bak ytringsfriheten.

Vanskelig å bedømme

Politiadvokat Nina Helmersen Østvold bekrefter at politiet har mottatt anmeldelsen fra Rødt Hamar.

Videre skriver hun i en e-post til NRK at grensen mellom ytringsfriheten og det å uttrykke seg på en måte som er straffbar, er generelt sett vanskelig å trekke.

– Dette krever en helt konkret vurdering fra de tjenestepersonene som er på stedet. Når det gjelder eventuell anmeldelse av tjenestepersonene som var på stedet, ligger det til Spesialenheten å vurdere spørsmål knyttet til dette.

Disse hamarsingene vendte SIAN ryggen

VENDTE RYGGEN TIL: Som bildet viser, møtte mange opp på Østre Torg i Hamar og vendte klart ryggen til SIAN. PÅ bildet ser vi dem som viste sin motstand mot budskapet fra SIAN.

Ordføreren i Hamar, Einar Busterud, sier til Hamar Arbeiderblad at han kommer til å ta opp kommunens retningslinjer rundt slike arrangementer i kjølvannet etter lørdagens demonstrasjon.

Flere saker fra Innlandet